Új szolgáltatóközpont nyílt Budapesten

„Szolgáltatóközpontot hozott létre Budapesten a brit Computacenter Plc., a befektetés értéke mintegy 1,2 millió euró, csaknem 360 millió forint.

A cég budapesti irodáját Mike Norris, az angol vállalat vezérigazgatója és Berényi János, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) elnöke adta át kedden.

A központban induláskor 50 magyar, több nyelven beszélő munkavállalót alkalmaznak, akik számát 2015 végére 250-re kívánnak növelni. Ezt követően pedig a tervezett létszám várhatóan tovább nő, és eléri az 500 főt, ami további 1,2 millió eurós befektetést jelent majd. Az informatikai szolgáltatásokkal foglalkozó brit cég múlt évi árbevétele 3,5 milliárd euró, több mint 100 milliárd forint volt.

Mike Norris, a szolgáltatóközpont átadását megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, a cégnek 14 ezer alkalmazottja van szerte a világban. Közülük 4 ezren foglalkoznak távoli elérésű, telefonos szolgáltatás nyújtásával. A budapesti iroda munkája élesben a jövő hét hétfőjén kezdődik meg.

A vezérigazgató szerint a cég árbevételének mintegy 32 százalékát teszik ki a különböző szolgáltatásokból, például az adatközpontok működtetéséből származó bevételek. A fennmaradó bevételi hányadot a hardver- és szoftvereladások adják.

A cég választása a most átadott iroda működtetésére azért esett Budapestre, mert a magyar munkaerő jól képzett, sokrétű a technológiai tudása és több nyelvet is ismernek a dolgozók – közölte. Ez utóbbi volt az egyik legfontosabb szempont. Mindezt figyelembe véve, ezért is várható a budapesti iroda bővítése. A tervek szerint 2015 végére a cég budapesti szolgáltató központjában már 250-en dolgoznak.

Berényi János szerint tavaly sikeres évet zárt a HITA. A múlt évben, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal közreműködésével, mintegy 1,2 milliárd euró külföldi befektetés érkezett Magyarországra, szemben az 2012-es 700-800 millió euróval szemben. A 2013-as mintegy 360 milliárd forintos, a HITA által támogatott befektetések nyomán mintegy 7 ezer új munkahely jött létre Magyarországon.

Emellett a HITA exportfejlesztési tevékenysége is jelentős – mondta Berényi János. A hivatal a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv) is segített a piacra jutásban. Hozzátette, azoknak a cégeknek, amelyeket a HITA segített a külpiacokra való jutásban, tavaly mintegy 420 millió euró többletbevétele volt.

Ezt a teljesítményt az idén szeretné a HITA legalább megismételni, illetve azon dolgozik, hogy az említett bevételek a lehetőség szerint növekedjenek – mondta a HITA elnöke.”

Forrás:
Magyar központot nyitott egy brit cég, százakat venne fel; HVG.hu/MTI; 2014. január 14.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.