Skip to main content
közigazgatás: magyar

Ebben a ciklusban 20 milliárd forint fejlesztési pénz jutott Veszprémnek

Szerző: 2014. január 17.No Comments

„Az elmúlt három és fél év alatt 20 milliárd forint fejlesztési pénz jutott Veszprémnek – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Veszprém újra a térképen című sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter, Veszprém megye 1. számú választókerületének országgyűlési képviselője azért tartott összegzést, mert az idei választásokon ugyanott indul országgyűlési képviselői tisztségért. „Úgy tisztességes, hogy elszámoljunk azzal, hogy hogyan gazdálkodtunk a mandátumunkkal az elmúlt három és fél évben” – mondta, utalva arra, hogy Porga Gyulával (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármesterével közösen fogalmaztak meg célokat. Így az életminőség javítását, a város turisztikai vonzerejének és nemzetközi ismertségének növelését – sorolta.

A megyei Csolnoky kórházban 2010 óta két ütemben – először a koraszülött- és a gyermekosztály, valamint a betegfelvételi rendszer fejlesztésével, majd az onkológiai központ kialakításával – 5,7 milliárd forintos fejlesztés valósul meg, főként Európai Uniós forrásokból.

Nőtt a város turisztikai vonzereje olyan attrakcióknak köszönhetően, mint például az állatkerti fejlesztések. Februártól pedig 1,2 milliárd forintért elefántparkot, madárházat és más látványosságokat alakítanak ki – tette hozzá Navracsics Tibor.

Turisztikai szempontból is fontos, hogy a város könnyen megközelíthető legyen, ezért megkezdődött a 8-as út felújítása és négysávossá fejlesztése Székesfehérvár és Veszprém között, december 15-étől pedig csúcsidőben átlagosan félóránként közlekednek a vasúti járatok Veszprém és Budapest között – mondta.

Szólt arról is, hogy Veszprém belvárosában két régi kúriát újítanak fel, ahol majd a járási hivatalt helyezik el.

Veszprém nemzetközi ismertségét növelte, hogy az elmúlt időszakban három miniszterelnök-helyettesi találkozót és négy közép-európai igazságügyi miniszteri találkozót rendeztek itt – emelte ki Navracsics Tibor.

Porga Gyula arról beszélt, hogy a közlekedés színvonalának javítása érdekében körforgalmat építettek a megyeszékhely legforgalmasabb kereszteződésében, s hamarosan egy másikba fognak a kórház környékén, 10 kilométernyi új kerékpárutat, 190 férőhelyes parkolóházat hoztak létre, és felújították Veszprém belvárosát, vele a sétálóutcát is. Veszprém a környező településekkel és turisztikai szereplőkkel együttműködve fejlődik, és térségi központjává vált az időközben létrehozott Bakony-Balaton idegenforgalmi összefogásnak – folytatta a polgármester.

Az önkormányzati fejlesztések nyomán a vállalkozások is fejlődtek: 2010-hez képest 2013-ra 15 ezerrel nőtt a városban eltöltött vendégéjszakák száma és 120 új szálláshely jött létre. A város számos elismerést kapott az elmúlt években például klímapolitikájáért, továbbá a legbiztonságosabb megyeszékhely, valamint kerékpárosbarát és idősbarát város lett – sorolta Porga Gyula.

Az elmúlt három és fél évben 20 milliárd forint fejlesztési pénz érkezett Veszprémbe, ami több, mint a település éves költségvetése (16 milliárd forint) – összegzett Navracsics Tibor.”

Forrás:
Ebben a ciklusban 20 milliárd forint fejlesztési pénz jutott Veszprémnek; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2014. január 16.