Konferencia: Az igazságügyi adatkezelésről és tájékoztatásról szóló törvény koncepciója

„Az Országos Bírósági Hivatal és a Szegedi Ítélőtábla január 17-én 10 órai kezdettel, „Az igazságügyi adatkezelésről és tájékoztatásról szóló törvény koncepciója” címmel konferenciát rendezett a Szegedi Ítélőtábla dísztermében.

Dr. Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnökének köszöntője után dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke nyitotta meg a tanácskozást, amelyen – többek között – dr. Harangozó Attila, a Kommunikációs Munkacsoport tagja, dr. Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, dr. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, dr. Hack Péter, az ELTE Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszék vezetője is tartott előadást, míg a tanácskozást dr. Hilbert Edit, a Kommunikációs Munkacsoport vezetőjének szavai zárták.

A tanácskozás szünetében dr. Handó Tünde elmondta: nagyon sok probléma merült fel a tárgyalások nyilvánosságával és az adatok védelmével a személyiségi jogok tekintetében. Az Országos Bírósági Hivatal a bíróságok nyitottságát szeretné erősíteni, de hiányoznak az ehhez szükséges jogszabályok és jó gyakorlatok. Ezért kezdeményezte az OBH egy adatkezelési és tájékoztatási törvénykoncepció kidolgozását. A törvényhozás a parlament dolga -. hangsúlyozta -, az OBH viszont azon dolgozik, hogy feltérképezze, mik a legnagyobb gondok és hiányosságok. Ebben a hivatal számít a sajtó segítségére is.

Dr. Hack Péter arról beszélt, hogy a XXI. században egy bírósági tárgyalás, köszönhetően a kommunikációs technika fejlődésének, sokszorosan több emberhez jut el, mint valaha. A tájékoztatás területén az egész világban hatalmas változások mennek végbe, megjelent az online média, ami lehetővé teszi, hogy a teremben ülők mellett egy időben akár százezrek is pontos információkhoz jussanak egy-egy tárgyalásról. A nagyobb nyilvánosság egyértelműen a bíróságoknak kedvez, hiszen bizonyított tény, hogy minél többen és jobban megismerik az ítélkezési munkát, annál nagyobb a bizalom a bíróságok munkája iránt.”

Forrás:
Sok a probléma az adatok védelmével; Promenád.hu; 2014. január 17.

A bejegyzés kategóriája: jog, közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.