Skip to main content
közigazgatás: magyar

Nyíregyháza maradék adósságát is átvállalja az állam

Szerző: 2014. január 17.No Comments

„Nyíregyháza fennmaradó, mintegy 6,53 milliárd forintos adósságát is átvállalja az állam – közölte Hende Csaba sajtótájékoztatón a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen csütörtökön.

A honvédelmi miniszter elmondta: tavaly év végén 18,67 milliárd forint volt a nyírségi nagyváros adóssága, amelyből első lépésben mintegy 12,1 milliárd forintot vállalt át az állam a kormány döntése alapján. Ennek folytatása a második lépcsőben a fennmaradó 6,53 milliárd forintos adósságkonszolidáció.

Amennyiben nem történt volna meg az adósságátvállalás, akkor 2,8 milliárd forint lett volna az az összeg, amit a város költségvetéséből az adósság törlesztésére kellett volna fordítania – közölte a miniszter.

Hozzátette: február végéig minden magyar település megszabadul a maradék adósságától és kikerülhet abból az adósságcsapdából, amelybe a Gyurcsány-Bajnai kormány hibájából kerültek.

Hende Csaba emlékeztetett, 2002-ben olyan vidék- és önkormányzat-ellenes politika zajlott, ami újabb és újabb feladatokkal terhelte meg az önkormányzati rendszert anélkül, hogy ehhez a szükséges forrásokat hozzárendelték volna. A települések rá voltak kényszerülve vagyonuk felélésére és az eladósodásra, emiatt 2005 és 2010 között a négyszeresére nőtt a magyar települések adósságállománya.

Az adóssághegy, amely 2010-re „maga alá temette” Nyíregyházát és a többi települést, meghaladta az 1200 milliárd forintot – hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: ezzel a „vidékromboló” politikával szemben a kormány mindent megtesz azért, hogy valamennyi önkormányzat tiszta lappal kezdhesse a gazdálkodását.

Nyíregyháza ezután a gazdaságfejlesztésre, a foglalkoztatási programokra koncentrálhat, de több pénz juthat szociális programokra, a közbiztonságot javító intézkedésekre is – fejtette ki Hende Csaba. Az adósság átvállalásáért cserébe a kormány azt kéri az önkormányzatoktól – folytatta a miniszter – , hogy készítsenek el egy gazdaságfejlesztési- és növekedési tervet, amelyben bemutatják a településük jövőképét és a lehetséges kitörési pontokat.

„A kormány intézkedéseinek köszönhetően immár kijelenthetjük, hogy bekövetkezett a gazdasági fordulat. Tartós, sőt, várakozáson felüli a gazdasági növekedés” – fogalmazott Hende Csaba. A miniszter a Brüsszel által 2014-re prognosztizált öt százalékos gazdasági növekedési adatra utalva elmondta, a brüsszeli elemzők túlságosan optimistán ítélik meg a magyar gazdaság növekedési potenciálját.

Az a Magyarország, amely az előző szocialista kormányok tevékenysége miatt 2010-ben Európa „beteg embere” volt és a szakadék szélén állt, mára a pozitív növekedési számadatokról vitázik Brüsszellel – mondta a miniszter. A rezsicsökkentésnek és az adócsökkentésnek köszönhetően a munkavállalók zsebében több pénz maradt, a vállalkozások versenyképességét pedig foglalkoztatási programokkal, az uniós források maximális kihasználásával, új forráselosztási rendszerrel, valamint olcsó hitelekkel segítette a kormány – sorolta Hende Csaba.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere a tájékoztatón elmondta, a meglévő bankhitelek mellett 4,6 milliárd forint kifizetetlen számlát örökölt a jelenlegi városvezetés, amely összeget éppen a helyi és megyei kis- és középvállalkozásoknak nem fizetettek ki.

A polgármester kiemelte, a kormány segítsége nélkül nem lehetett volna konszolidálni a város adósságát, mivel a nagymértékű eladósodás miatt már nem volt hitelképes a város. Kovács Ferenc közlése szerint az adósság a helyi adóbevétel mintegy egyharmadát tette ki.

Petneházy Attila fideszes önkormányzati képviselő a tájékoztatón hangsúlyozta, új időszámítás kezdődik a város életében. Vinnai Győző (Fidesz-KDNP) megyei kormánymegbízott arról szólt, az adatok szerint a megyében 200 ezren dolgoznak, ez a szám pedig új foglalkoztatási csúcsot jelent.

A 229 megyei település több mint háromnegyede küszködött adóssággal, Nyíregyháza mellett Tiszalökön például 325, Tiszavasváriban 272, Ibrányban 100, Nyírteleken pedig 17 millió forint adósságot vállal át az állam – közölte a kormánymegbízott.”

Forrás:
Nyíregyháza maradék adósságát is átvállalja az állam; Honvédelmi Minisztérium; 2014. január 16.