Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatási informatikatársadalomtávközlés

Szélessávú Internet és mobil közigazgatási szolgáltatások

Szerző: 2014. január 17.január 20th, 2014One Comment

„A korszerűsítéseknek és az átszervezéseknek köszönhetően a kormányzati informatikai szolgáltatások költségei éves szinten több mint 20 milliárd forinttal csökkentek – jelentette ki Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár 2014. január 16-án, Budapesten, az EFO 2014 – Egyszerűsített Foglalkoztatás Bejelentés ingyenes mobilalkalmazást bemutató sajtótájékoztatón.

Vályi-Nagy Vilmos elmondta: a kormány 2010-ben azzal a céllal vágott bele az informatikai átszervezésekbe, hogy olcsóbbá és hatékonyabbá tegye az állam működését. A folyamat első lépése az informatikai konszolidáció volt. A kormány a fejlesztésekhez új pályázati rendszert hozott létre, amely számottevően – egyes esetekben akár 1-2 évvel – lerövidítette a beruházások előkészítésének és lebonyolításának időtartamát – hangsúlyozta az államtitkár. A gyorsításnak köszönhetően a korábbi évekhez képest ugrásszerű javulással már 42 milliárd forint értékben valósulhattak meg informatikai beruházások 2013-ban. A korszerűsítéseknek és az átszervezéseknek köszönhető nagyarányú költségcsökkenés elsősorban a kormányhivataloknál és az okmányirodáknál jelentkezett.

A kormány határozott törekvése, hogy a hazai lakosság számára teljes hozzáférést biztosítson a szélessávú internethez. Ezen a téren Magyarország úttörő helyzetben van, mert az eddigi fejlesztések alapján ez a cél várhatóan már 2018-ban, két évvel az uniós határidő lejárta előtt megvalósul – közölte Vályi-Nagy Vilmos. A lakosság és az ország versenyképességének fokozása érdekében a kormány kiemelten kezeli az informatikai fókuszú kutatási-fejlesztési projekteket és a digitális tudás fejlesztését a hátrányos helyzetű régiókban. Mindkét területen komoly előrelépések történtek tavaly a CERN-Wigner együttműködés megvalósításával és a miskolci Digitális Közösség program elindításával.

Az államtitkár fontos kormányzati célként említette a lakossági fogyasztás erősítését az informatika terén. Emiatt mind nagyobb figyelmet kapnak a különböző mobilalkalmazásokban rejlő lehetőségek, amelyekkel tovább gyorsítható és egyszerűsíthető az ügyintézés. A szaktárca támogatja, hogy a most bemutatott applikációt mihamarabb továbbiak követhessék majd.

Az EFO 2014 – Egyszerűsített Foglalkoztatás Bejelentés nevű, ingyenes mobilalkalmazást a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) a Budapesti Műszaki Egyetem Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások tanszékének (BME) szakembereivel együttműködésben fejlesztette ki. Az Android és iOS platformokon elérhető applikáció célja az idény-jellegű vagy átmeneti foglalkoztatáshoz kapcsolódó egyik leggyakoribb tranzakció egyszerűbbé tétele. Az „EFO 2014” mobilalkalmazás segítségével a vállalkozások adminisztratív terhei jelentősen csökkennek, a foglalkoztatások bejelentése a vonatkozó szabályozások maradéktalan betartásával gyakorlatilag várakozás nélkül történhet meg.

Az új mobilalkalmazás tehermentesítheti az évente mintegy 300 ezer foglalkoztatás-bejelentéssel kapcsolatos hívást fogadó Kormányzati Ügyfélvonalat. A hívások számának csökkenése hosszabb távon lehetővé teszi a kormányzati call center erőforrásainak átszervezését, az egyéb ügyfélszolgálati feladatok magasabb színvonalú és hatékonyabb ellátását.”

Forrás:
Teljes hozzáférés a szélessávú internethez akár már határidő előtt; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2014. január 16.
Lásd még:
Mobilalkalmazás segíti a foglalkoztatás-bejelentést