Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarszakirodalom

Tanulmányok a magyar közszféráról

Szerző: 2014. január 17.No Comments

Köllő János, Telegdy Álmos: Előszó. Tanulmányok a magyar közszféráról 493-499 [691.73 kB – PDF] A Közgazdasági szemle e havi száma annak a munkának az eredményét mutatja be, amely az MTA KRTK Közgazdaság-tudományi intézet által vezetett, az OTKA által finanszírozott három és fél éves, A közszféra munkaerőpiaca című projektben folyt. A közszféra sokféle okból tarthat számot a munkaerő-piaci folyamatokat kutató közgazdászok érdeklődésére. először is nagy mérete miatt: Magyarországon itt dolgozik az alkalmazásban állók hozzávetőlegesen harminc százaléka, az összes foglalkoztatott egynegyede. Másodszor: a nők, az alacsonyan képzettek és a diplomások kiemelkedően magas aránya miatt a közszféra kereseti szintjének és állásvesztési kockázatának hullámzásai erősen befolyásolják a nemek közötti munkaerő-piaci egyenlőtlenségeket, az általános béregyenlőtlenséget és az oktatás megtérülési rátáját. Harmadszor, a közszféra a legtöbb országban a Max Weber-i modelltől való fokozatos távolodás után is viszonylag biztonságos, kiszámítható pályát kínál, számos területen tisztviselői elköteleződést követelve, ugyanakkor a társadalmi hasznosság érzetét kínálva, és ez sajátos, a munkavállalói preferenciákat feltáró szelekciós mechanizmusokat indít el. Végül, a közszférának van a legnagyobb szerepe a munkaerő újratermelésében. ami végső soron a jövő kulcsa.

Altwicker-Hámori Szilvia, Lovász Anna: Köz- és a magánszféra kereseti különbségei Magyarországon, 2002-2008. Javíthat-e hosszú távon a közalkalmazottak relatív helyzetén egy 50 százalékos béremelés? 500-522 [3.41 MB – PDF] …
Köllő János: A közszféra bérszintje és a magánszektorból átlépők szelekciója 1997-2008 között 523-554 [2.55 MB – PDF] …
Telegdy Álmos: A közszféra és a vállalatok bérei közötti átterjedési hatás Magyarországon 555-578 [1.31 MB – PDF] …
Varga Júlia: A közalkalmazotti béremelés hatása a tanárok pályaelhagyási döntéseire 579-600 [1.00 MB – PDF] …
Elek Péter, Szabó Péter András: A közszférából történő munkaerő-kiáramlás elemzése Magyarországon 601-628 [1.41 MB – PDF]…”

Forrás:
Közgazdasági Szemle; 60. évf. 5. sz. (2013. május) [Elektronikus Periodika Archívum, OSZK]