Skip to main content
informatika

Hatalmas adatlopás Dél-Koreában: húszmillió ügyfél érintett

Szerző: 2014. január 19.No Comments

„Legalább húszmillió dél-koreai banki ügyfél személyes adatai juthattak illetéktelen kezekbe az ország egyik legsúlyosabb adatlopása következtében – közölte a szöuli pénzügyi felügyelet vasárnap.

Az ötvenmilliós országban nagyjából húszmillióan rendelkeznek hitelkártyával, ezért feltételezések szerint gyakorlatilag minden gazdaságilag aktív dél-koreai személyes adatai kiszivároghattak. Illetéktelen kezekbe jutott az érintettek neve, telefonszáma, lakcíme, TAJ-száma, hitelkártyaszáma és bankszámla-kivonatuk is. Az áldozatok között miniszterek és hírességek is vannak.

Az üggyel kapcsolatban letartóztatták a KCB hitelminősítő intézet egy dolgozóját, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő lopta el az adatokat hitelkártya-cégektől, amelyeknél elemzőként dolgozott. Emellett három telefonos marketingcég vezetőit is őrizetbe vették, akiket a lopott személyes adatok megvételével vádolnak.

Dél-Koreában az utóbbi években egyre jelentősebb méreteket öltött a személyes adatok ellopása és az azokkal való telefonos és internetes visszaélés. Az előző hónapban a Citibank koreai leányvállalatának egy munkatársát vették őrizetbe, aki a vádak szerint 34 ezer ember személyes adatit lopta el. Tavaly két koreai hackert azzal gyanúsítottak meg, hogy 8,7 millió ember személyes adatait szerezte meg telefoncégektől. 2011-ben két súlyos eset is történt: júliusban a Cyworld közösségi oldal 35 millió felhasználójának adatait lopták el hackerek, novemberben pedig az ország legjelentősebb játékfejlesztőjétől, a Nexontól szivárgott ki 13 millió ember adata.”

Forrás:
Hatalmas adatlopás: húszmillió ügyfél érintett; Híradó/MTI; 2014. január 19.