Skip to main content
közigazgatás: magyar

Felosztják a regionális fejlesztést

Szerző: 2014. január 26.No Comments

„Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megye vette át a területfejlesztési feladatokat a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (DARFÜ) Nonprofit Kft.-től – tájékoztatta Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke pénteken az MTI-t.

Összhangban a megyék területfejlesztési feladatkörével, a szervezet 2014. január 1-től került a három megyei önkormányzat irányítása alá – mondta az elnök.

Bányai Gábor beszámolt arról, hogy Magyar Annával, a Csongrád megyei, valamint Farkas Zoltánnal, a Békés megye közgyűlés elnökével megkezdték az egyeztetéseket.

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: az elmúlt hét év gyakorlatához viszonyítva változik a magyar támogatáspolitika a 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklusban. Ennek egyik fontos elemének nevezte, hogy a fejlesztéspolitika helyi szintjévé a régió helyett a megye válik.

Bányai Gábor azt is alapvető változásként értékelte, hogy mostantól a tervezés után a fejlesztések lebonyolításában is hatásköröket kapnak a megyék.

A közgyűlési elnök ismertette, hogy jelenleg a tulajdonjog átadás-átvétele zajlik, amit a székhely szerinti, azaz a Csongrád Megyei Önkormányzat koordinál, a DARFÜ üzletrészét három egyenlő arányban osztják el.

A Bács megyei politikus a változás fontos részének nevezte, hogy a jelenlegi szegedi székhely mellett a jövőben a másik két megyeszékhelyen is működik majd irodája az ügynökségnek, így a pályázóknak a jövőben Kecskeméten és Békéscsabán is lesz lehetőségük a személyes ügyintézésre.

A DARFÜ az átszervezés alatt is folyamatosan működik, mivel a 2007-2013 közötti uniós költségvetési ciklusban indult programokkal kapcsolatban jelenleg vannak még folyamatban lévő eljárások – fűzte hozzá Bányai Gábor.”

Forrás:
Felosztják a regionális fejlesztést; Szeged.hu; 2014. január 24.