Először küldött spamet egy hűtőszekrény

„A bűnözők régóta használnak saját céljaikra megfertőzött számítógépeket, de modern háztartási berendezésekkel eddig még sosem terjesztettek kémprogramokat vagy kéretlen elektronikus reklámleveleket. Most erre is sor került. A Proofpoint amerikai biztonsági szolgáltató nyilvánosságra hozta a legújabb jelentését azokról a kibertámadásokról, amiket az úgynevezett “dolgok internetjéhez” (Internet of Things) tartozó eszközök bevonásával követtek el a bűnözők. Kiderült: több mint 100 000 megfertőzött készülékről több mint 750 000 spam- és adathalász e-mailt küldtek el. A megfertőzött termékek között voltak televíziók, routerek és egy hűtőszekrény is. Mindez alátámasztja azt, hogy új korszakba lépett az emberiség és ezek az eszközök – a számos plusz funkciójuk mellett – immár biztonsági kockázatot is jelentenek.

Az okostelevíziók és az akár okostelefonok segítségével is vezérelhető különböző szórakoztató elektronikai berendezések új lehetőségeket, innovatív megoldásokat kínálnak a felhasználók számára, de legalább ugyanilyen fontos, hogy biztonságosak is legyenek. A fejlesztőknek mielőbb lépniük kell, hiszen most legfeljebb érdekes egy ilyen eset, de néhány esztendő múlva már bosszúságokat okozhat.

A piackutatók azt prognosztizálták, hogy az IoT az évtized további részében komoly növekedést okozhat majd. Az IDC elemzői szerint a hálózatba kötött “dolgok” száma 2020 végére globális viszonylatban elérheti a 212 milliárdot. Mindez az intelligens városok, autók, otthonok megjelenésének köszönhető, valamint annak, hogy egyre több készülék csatlakozik a világhálóhoz.”

Forrás:
Először küldött spamet egy hűtőszekrény; Berta Sándor; SG.hu; 2014. január 20.
Háztartási gépekből álló botnetet találtak; Hlács Ferenc; HWSW.hu; 2014. január 22

A bejegyzés kategóriája: informatika
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.