Új közbeszerzési szabályok Európában, két évünk van átvenni

„Az Európai Parlament új, közbeszerzési irányelve véget vetnek a legolcsóbb ár uralmának, illetve csak a nyertes pályázónak kell majd bemutatnia a különféle igazolások eredeti dokumentumait, valamint a tenderek feldarabolását is ösztönzik, így a kisebb vállalatok is sikerrel pályázhatnak a jövőben.

Az irányelv az Európai Unió Hivatalos Lapjában történő közzététel után húsz nappal lép hatályba. Ezt követően a tagállamoknak két év áll rendelkezésükre az új szabályok átvételére – írta az MTI.

Az új szabályozás véget vet az értékelésnél a legalacsonyabb ár uralmának. Valamint csak a nyertes pályázónak kell majd bemutatnia a különféle igazolások eredeti dokumentumait. Így több mint 80 százalékkal csökken a pályázók adminisztrációs terhe. Az új szabályok a tenderek feldarabolását is ösztönzik, így a kisebb vállalatok is sikerrel pályázhatnak a jövőben – áll az Európai Parlament közleményben.

A parlament egy teljesen új eljárást vezetett be annak érdekében, hogy nagyobb eséllyel szülessenek innovatív megoldások a közbeszerzési eljárások során. Így az állami, önkormányzati szervek konkrét feladat megoldására írják majd ki a tendert anélkül, hogy a pontos megoldást leírnák. Ennek következtében a pályázat kiírója és a pályázó közösen innovatív megoldásokat dolgozhat ki. A mostani szabályozás szigorítja a kirívóan alacsony árú pályázatokra vonatkozó előírásokat is.”

Forrás:
Új közbeszerzési szabályok Európában, két évünk van átvenni; HVG.hu; 2014. január 21.
New EU-procurement rules to ensure better quality and value for money; European Parliament; 2014. január 15.

A bejegyzés kategóriája: jog, közigazgatás:külföldön, közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

1 Response to Új közbeszerzési szabályok Európában, két évünk van átvenni

  1. Visszajelzés: II. Nemzetközi Közbeszerzési Szimpózium | eGov Hírlevél

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.