Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyar

A magyar közigazgatás-fejlesztési program jó példa a külföld számára is

Szerző: 2014. január 31.No Comments

„A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Külügyminisztérium támogatásával a tavaly nyári, Külügyminisztérium által megszervezett Afrika Fórum után idén négynapos konferencián mutatja be a magyar közigazgatási reform eredményeit, tapasztalatait.

A szubszaharai térség 10 országából érkezett közigazgatási, állami vezetőket Biró Marcell, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára és Wintermantel Péter, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára köszöntötte ma a Magyarság Házában, Budapesten.

A szubszaharai országokban jelenleg aktív alkotmányozási, jogszabály-alkotási és közigazgatási fejlesztés zajlik, amelyhez a KIM többek között a Magyar Program bevált elemeivel kíván hozzájárulni, amelynek megvalósításán a közigazgatási tárca immáron több mint három éve dolgozik- mondta Biró Marcell köszöntőjében. Az államtitkár örömét fejezte ki, hogy a politikai és a diplomácia kapcsolatokon túl új területeken születnek együttműködések, ezek közül a közigazgatási tapasztalatcsere, valamint a kulturális és az oktatási kapcsolatok megerősítése rendkívül fontos. A közigazgatási államtitkár hangot adott azon reményének, hogy a Magyary Program, mint nemzetközi jó gyakorlat, mintaként szolgálhat az afrikai országok közigazgatásai számára, valamint a konferencián lezajló eszmecserék mindenki számára hasznosítható tapasztalatot fognak jelenteni.

Wintermantel Péter elmondta, hogy a magyar külpolitikai stratégiai dokumentumban megfogalmazott globális nyitás jegyében Magyarország elkötelezett abban, hogy a politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatokat szorosabbra fűzze Afrikával. A globális nyitás egyik legfőbb eredménye volt a Külügyminisztérium által megszervezett első Afrika Fórum, amelyet tavaly nyáron rendeztek meg hazánkban és amelynek egyik fő érdeme az, hogy számos új kezdeményezés indult el a kormány részéről. Ilyen például az az együttműködés a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel, amelynek eredményeként reméli, hogy hamarosan afrikai diákok vesznek majd részt az egyetem nemzetközi kapcsolatok képzésén.

A szubszaharai térséggel való kapcsolatrendszer a magyar külpolitikai nyitás egyik fontos területe. A január 27- 30. között tartandó eseményen az afrikai résztvevők előadásokat hallhatnak a közigazgatás megújítását céljául kitűző Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programról, a magyar területi közigazgatás reformjáról, illetve Magyarország az e-közigazgatás, a humánerőforrás-menedzsment és a közigazgatási szakemberképzés terén elért eredményeiről, jó gyakorlatokról. A négynapos konferencián 10 afrikai ország – Algéria, Angola, Dél-afrikai Köztársaság, Etiópia, Ghána, Kenya, Nigéria, Tanzánia, Togo, Uganda – képviselteti magát miniszteri, államtitkári szinten.”

Forrás:
A magyar közigazgatás-fejlesztési program jó példa a külföld számára is; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2014. január 27.