Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyartársadalom

A vidékfejlesztés új lehetőségeit vizsgálták

Szerző: 2014. február 3.június 15th, 2014No Comments

„A mezőgazdasági innováció és az infrastruktúra fejlesztése lehetnek azok a kitörési pontok, melyek meghatározhatják Szabolcs-Szatmár-Bereg megye jövőjét. Erről esett szó azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyen a vidékfejlesztés új lehetőségeit vizsgálták. A fórumot a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség szervezte, és kiderült, országosan és megyei szinten is folyamatosan készülnek a vidékfejlesztési tervek.

Útfejlesztés, öntözőművek, csatornák építése, megújuló energiaforrások használata – többek között ezekben a fejlesztésekben látják a szakértők a megye jövőjét. A Vidékfejlesztés új horizontjai című kerekasztal-beszélgetésen arról esett szó, hogy milyen beruházásokkal lehet kiküszöbölni az éghajlatváltozás hatásait, hogyan lehet fokozni a helyi agrárium hozamait, és mi kell ahhoz, hogy élhetőbb legyen a megye. A szakemberek azt mondják, páratlan a megye településszerkezete és emiatt egyedi fejlesztési terveket kell készíteni. Olyan terveket, amelyekkel minél több uniós forrást lehet lehívni.

– Településszerkezetünk többé-kevésbé egyedi, ilyen sűrű településhálózattal nem is rendelkezik más megye, és a következő 7 év európai uniós fejlesztési forrásait operatív programok fogják megvalósítani – mondta Oláh István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség ügyvezetője. – A két legfontosabb program a Település- és Területfejlesztési Operatív Program, valamint a Vidékfejlesztési Operatív Program. A két operatív program tervezőit igyekeztünk egy asztalhoz ültetni egy kicsit, tisztább képet adni arról, hogy mi várható a következő hét évben. Legyen ez egy élelmiszergazdasági fejlesztés, K+F fejlesztés, bármilyen olyan technológiai innováció, amely a vidékfejlesztést, agrárgazdaságot támogatni tudja…

A környezetvédelem érdekében azt kell erősíteni, hogy a többnyire helyi termékkel szolgálják ki a helyben élők igényeit. Ezzel előnyösebb helyzetbe hozhatóak az itt élő gazdák. Az is elhangzott, hogy a korábbi Regionális Operatív Program helyett TOP, azaz Területfejlesztési Operatív Program indul, amely a korábbihoz képest új prioritásokat tartalmaz. A fórumon kiderült, hogy a vidékfejlesztésben nagy szerepet vállal a Nyíregyházi Főiskola. A felsőoktatási intézményben olyan szakokat indítanak, melyeken a jövő vidékfejlesztési szakembereit képzik. Emellett pedig az innovációs kutatásokban is aktívan részt vesznek.

– Olyan szakokat indítottunk, szakirányú továbbképzéseket, szakmérnök képzéseket, amelyek ezt a tervezési fázist segítik, illetve a kiteljesedésében rendelkezésre fog állni, főleg ha még korszerűsítjük, bővítjük ezeket – mondta dr. Sikolya László, a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Karának dékánja. – Azt gondolom, hogy a legnagyobb előny, hogy csíráiban a tervezésben már látszanak azok a körvonalak, amelyek a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Agrártudományi Intézetében itt vannak. Sőt, egyesek annyira kiteljesedtek, hogy már elindítottuk a szolgáltatásokat és képzéseket…

Sikolya László elmondta, jelentős energetikai kutatások folynak a Nyíregyházi Főiskolán, ehhez energetikai labor és minipark épül. Emellett pedig energetikai szakmérnök képzést is indíthatnak szeptembertől.”

Forrás:
A vidékfejlesztés új lehetőségeit vizsgálták; Z. Pintye Zsolt; Nyíregyháza.hu; 2014. január 31.