Skip to main content
közigazgatás: magyar

Megyei kormányhivatal és az önkormányzatok

Szerző: 2014. február 9.No Comments

„Szakmai körlevelekkel és képzésekkel segíti a helyi önkormányzatok munkáját a Fejér Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztálya. A képviselők és a polgármesterek egy ötalkalmas továbbképzés során többek között a helyi önkormányzás, a településfejlesztés, a helyi építési szabályzatalkotás, valamint a szociális és gyámhivatal tevékenységének területeibe tekinthettek be – mondta el a Rádió Orientnek Hajnalné Szecsődi Zsuzsanna főosztályvezető.

A törvényességi felügyeleti osztályok működését az Alaptörvény mellett az új önkormányzati szabályozás határozza meg. A Fejér Megyei Kormányhivatal főosztálya a helyi önkormányzatok szervezetét, működését és döntéshozatalát vizsgálja – a magasabb szintű jogszabályokkal ellentétes döntések esetén törvényességi felhívás útján felszólítja az önkormányzatokat a törvényes működésre. Hajnalné Szecsődi Zsuzsanna kiemelte, a törvényességi ellenőrzés 1990 óta létezik, – a 2009-2010 közötti ideiglenes szünet kivételével – azt 2012 januárjától törvényességi felügyelet váltotta fel. A főosztályvezető szerint az új rendszerben sokkal szélesebb a hivatal intézkedési köre: 2012-től a szervezet többek közt a törvényességi felügyeleti felhívás kibocsátása mellett a bíróságokhoz is fordulhat, feloszlatást kezdeményezhet, a határozat és a rendelet meghozásának elmaradása esetén jogszabály-alkotási lehetőséggel és bírság kiszabásával is élhet.

A 2013-as évben a szervezet ötezer jegyzőkönyvet vizsgált hivatalból. Állampolgári beadvány miatt a jegyzőkönyvek ismételten felügyelet alá vonhatók. A vizsgálati szakaszt követően a törvénysértés megállapítása esetén megindul az intézkedési szakasz – magyarázta az eljárási folyamatot a Rádió Orient vendége. Hajnalné Szecsődi Zsuzsanna kiemelte, az elmúlt évben 9600 iratot iktattak, a 2012-es időszakhoz képest jelentős növekedés történt. A 2013-as évben beérkezett lakossági kérelmek többsége nem volt megalapozott. A vizsgált döntések esetében mindössze 231 esetben élt a hivatal írásbeli törvényességi felhívással, míg 5 alkalommal fordult bírósághoz, 1 esetben jutott el a Kúriához és 1 alkalommal szabott ki minimális bírságot.

A kormányhivatal főosztálya szoros kapcsolatot ápol a jegyzőkkel, a helyi önkormányzatokkal. Így a felek közötti szakmai viták során számos alkalommal hívják segítségül szaktudását a döntések meghozatala előtt. Ezen kívül szakmai körlevelekkel, jegyzői értekezletekkel, konzultációkkal és képzésekkel segítik az önkormányzatok munkáját. „A jogszabályok szerint 2014-től, a helyi önkormányzati választásokat követően, kötelező képzéseket tartanak a helyi képviselőknek és a polgármestereknek. A Fejér megyei kormányhivatal azonban úgy gondolta, a szakmai továbbképzésre a jogszabályváltozások miatt már 2013-ban is szükség van. Az ötalkalmas képzés során többek közt a helyi önkormányzás, a köznevelés, a szociális és gyámhivatal tevékenysége, a településfejlesztés, az új helyi építési szabályzatalkotás, az útkezelés és a rendőrségi térfigyelő kamerák kerültek szóba” – a főosztályvezető elmondta, a képzés nem zárult vizsgával, a helyi önkormányzatok polgármesterei, képviselői maguknak tanultak.

A 8 főből álló főosztály 2013-ban a létszám átcsoportosítások és a közfoglalkoztatottak alkalmazása révén tovább bővült. A létszámemelést az ügyiratok számának növekedése igazolta, hangsúlyozta a vendég. A főosztályvezető a 2014-es év nagy kihívásaiként a helyhatósági választásokat követően az újjá alakult képviselő-testületek munkájának segítését, törvényes működésük biztosítását, valamint az állampolgárok bejelentéseinek gyorsabb elintézését emelte ki.”

Forrás:
Szakképzéssel segítik a Fejér megyei önkormányzatokat; OrientPress; 2014. február 4.