Skip to main content
gazdaságtávközlés

Hamarosan megszülethet a döntés a frekvenciapályázatról

Szerző: 2014. február 10.No Comments

„Már március-áprilisban meglehet a 450 MHz-es frekvenciatendert lezáró döntés – tudta meg a Világgazdaság a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól. A pályázaton csak az MVM NET Zrt. indult, lapunk értesülései szerint CDMA technológiájú hálózatot építenének ki, mintegy 100 millió dolláros költséggel, a megbízásra az Alcatel-Lucent a legesélyesebb.

Már március-április folyamán megszülethet a 450 MHz-es frekvenciapályázatot lezáró döntés – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Az NMHH lapunknak jelezte azt is, hogy a nyertesnek legkésőbb 18 hónapon belül biztosítania kell az előírt adatátviteli kapacitásokat, ám – saját üzleti érdekei figyelembe vételével – ennél rövidebb idő alatt is kiépítheti a szolgáltatás nyújtásához szükséges hálózatot. A kiírás alapján a nyertes saját maga határozhatja meg, hogy a 450 MHz-es sávban az iparágban rendelkezésre álló technológiák közül melyiket alkalmazza.

A tenderen csak egy induló van, az MVM NET Zrt., amelynek pályázatát január végén hivatalosan is nyilvántartásba vették. Lapunk úgy tudja, CDMA technológián alapuló hálózatot építenének ki, az országos rendszer kialakítása akár százmillió dollárba is kerülhet. A Világgazdaság által megkérdezett, mobilhálózatokat kiépítő vállalkozások visszajelzései alapján egyelőre nem nagyon mozgatta meg a piacot a 450 MHz-es frekvenciasáv értékesítése, illetve az ezáltal megnyíló fejlesztési lehetőség.

„Az Ericsson a világ CDMA hálózatainak meghatározó szállítója, ugyanakkor a vállalat jelenlegi stratégiai célja a hálózatba kapcsolt társadalom kiteljesítése a mobilszélessáv fejlesztésével a 4G/LTE irányában. A piaci trend is ezt igazolja, hiszen Európa a 3GPP technológiák fejlődési útján már a 2000-es évek elejétől jövőtálló 3G/HSPA hálózatokat épít, melyek továbbfejlesztése a 4G/LTE irányba már egy kényelmesebb, természetes fejlődési úton zajlik hazánkban is. A cég építi ki a Magyar Telekom 4G-s hálózatát hazánkban” – közölték érdeklődésünkre a vállalatnál.

A Huawei Technologies Hungary érdeklődik ugyan a 450 MHz-es hálózat kiépítése iránt, ám az, hogy indulnak-e a pályázaton, nagy mértékben függ attól, annak milyen feltételei lesznek – mondta el a Világgazdaságnak Rádi Szabolcs, a társaság kiemelt ügyfélkapcsolati igazgatója. A szakember közlése szerint a vállalat Ázsiában és Európában már számos CDMA projektet valósított meg, Magyarországhoz legközelebb Lengyelországban, illetve Szerbiában voltak az elmúlt 3 évben sikeres hálózatkiépítéseik.

A kínai cég Magyarországon jó néhány jelentős hálózatfejlesztésben vett már részt, igaz más mobiltechnológiákat alkalmaztak ezeknél. A társaság végezte a VODAFONE 3G-s hálózatának kiépítését, partnerként részt vettek az uniós forrásokból megvalósított, 112-es segélyhívó rendszer kialakításában, a volt Pantel, jelenleg Türk Telekom gerinchálózatát tízszeres gyorsaságúra (100 Gbit/s) fejlesztették, illetve a Magyar Telekomnál az úgynevezett WASP szélessávú hozzáférési hálózatmodernizációt valósították meg – tette hozzá Rádi Szabolcs.

A Világgazdaság úgy tudja, amennyiben az MVM NET Zrt. nyer a tenderen, a hálózat kiépítésére valószínűleg az Alcatel-Lucent Magyarország Kft. kap majd megbízást. Lapunk megkérdezte az ügyben az Alcatel-Lucent Kft.-t is, kérdéseinkre azonban lapzártánkig nem kaptunk válaszokat.

M2M-re hangolnak
A 450 MHz-es frekvenciasávban 10 évre jogosultságot elnyerő cég kötelezettsége elsősorban a digitális közszolgáltatások fejlesztése lesz. Többek között az elektronikus útdíj fizetési rendszer működtetése, a járási hivatalok és kistelepülési kormányablakok hálózatba kötése, a városi közlekedési tájékoztató rendszerek működtetése, illetve a készenléti és segélyszolgálatok kommunikációja valósulhat majd meg a 450 MHz-es frekvenciatartományban. Ezen túl a frekvenciasáv kiválóan alkalmazható az intelligens mérési rendszerek (smart metering), illetve a gépek közötti (Machine-to-Machine/M2M) kommunikációs kapcsolatok kiépítéséhez.”

Forrás:
Hamarosan megszülethet a döntés a frekvenciapályázatról; Kalocsai Zoltán; Világgazdaság Online; 2014. február 6.