Skip to main content
közigazgatás: magyarművelődés

Kormányzati ellenőrzés alatt négy magyar egyetem

Szerző: 2014. február 10.No Comments

„Négy egyetemen vizsgálódik a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és az Állami Számvevőszék is. Az intézményeket, köztük a budapesti ELTE-t és Corvinust kockázatelemzés alapján választották ki.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is vizsgálja a hazai egyetemek gazdálkodását. Ennek részleteiről az ÁSZ nem kívánt részleteket közölni, de a Kehi kérdésünkre közölte: a Budapesti Corvinus Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem, valamint a Nyíregyházi Főiskola működését és gazdálkodását egyaránt górcső alá veszik.

A Kehi vizsgálatának előzménye, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) áttekintette a 27 állami fenntartású felsőoktatási intézmény költségvetési tervezésének és végrehajtásának gyakorlatát. A Kehi írásos válaszából kiderül, hogy az ellenőrzött intézmények a tanácsadó tevékenység tapasztalatai alapján, kockázatelemzést követően kerültek kiválasztásra, amely – a párhuzamos ellenőrzések elkerülése érdekében – az Állami Számvevőszékkel is egyeztettek.

A Bőcz Sándor, Kehi kabinetfőnöke a Napi.hu kérdésére közölte, hogy az ellenőrzések során az egyetemek működésének és gazdálkodásának szabályszerűségét és gazdaságosságát vizsgálják, és lezárásuk 2014 első félévében várható. Az említett vizsgálattal egyidőben az ÁSZ is ellenőrzi a felsőfokú tanintézeteket – bár egyelőre nem tudni, hogy melyeket. Bőcz Sándor azt is elmondta, hogy az egyetemek gazdálkodásának és működésének ellenőrzésére során az egyes karok, szervezeti egységek gazdálkodását is vizsgálják.

Az ÁSZ kérdésünkre nem válaszolt, viszont úgy tudjuk, hogy a szervezet 2014. első félévi ellenőrzési terve alapján vizsgálatot folytat az állami felsőoktatási intézmények gazdálkodásának, működésének, valamint az egyházak által fenntartott felsőoktatási intézmények részére az államháztartásból juttatott támogatások felhasználásának ellenőrzése tárgyában.

A két párhuzamosan futó vizsgálat mellett a Corvinus Egyetem által az Aula Kiadó Kft. részére adott jegyzettámogatással, illetve az Aula Kft. által az egyetem részére fizetett bérleti díjjal kapcsolatban a Budapest V. és XIII. kerületi Ügyészség, a Hallgatói Önkormányzat 2013 nyarán Balatonkenesén tartott rendezvénye után fizetett idegenforgalmi adó bevallásával kapcsolatban pedig a Balatonalmádi Rendőrkapitányság is nyomozást folytat.

A Corvinus Egyetem gazdasági vezetőjének megbízatását tavaly december 20-i hatállyal vissza vonta a nemzetgazdasági miniszter. Ezt megelőzően az egyetem rektora, Rostoványi Zsolt október elején fordult Varga Mihály miniszterhez, miután egy év alatt sem tudtak megfelelően együttműködni Rózsás Péter András gazdasági igazgatóval. Rostoványi szerint a gazdasági igazgatóval kipattant véleménykülönbségek miatt az egyetemen működési zavarok keletkeztek, Rózsás a nagy összegű pályázati elszámolásoknál visszaélt ellenjegyzési jogával, gyakran túllépett hatáskörén, és hátráltatta az egyetem működését. A gazdasági igazgató erre válaszolva elmondta, minden intézkedését rektori engedéllyel és jóváhagyással hozta meg, és mindent megtett az intézmény gazdálkodásának rendezéséért. Az egyetem szenátusa végül 2013. október 21-én határozatban kezdeményezte Rózsás Péter András leváltását. Rostoványi Zsolt a Napi.hu kérdésére válaszolva elmondta: a jelenlegi vizsgálatoknak nincs köze a korábbi gazdasági vezető tevékenységéhez.”

Forrás:
Kormányzati ellenőrzés alatt négy magyar egyetem; Napi.hu; 2014. február 6.