Skip to main content
közigazgatás: magyar

A kormányablakok a közigazgatás új civilizációjának hírnökei

Szerző: 2014. február 12.No Comments

„Az országban sorra nyíló kormányablakok a közigazgatás új civilizációjának hírnökei – mondta Navracsics Tibor szerdán Tiszalökön, ahol átadta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település kormányablakát.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint ebben a megújuló rendszerben az állam és az állampolgár partneri viszonyban van egymással, az állam és annak alkalmazottai pedig tudják, hogy a polgárok adóiból működik a közigazgatás.

Az ügy ura valójában a polgár, nem az ügyintéző, akinek viszont a legmagasabb színvonalon és legnagyobb alázattal kell szolgálnia a hozzá fordulók ügyeit – fogalmazott Navracsics Tibor.

A tárcavezető azt mondta, a demokratikus Magyarországnak nem volt még olyan kormánya, amely egyszerre, egy időben ennyire mélyreható reformokat hajtott volna végre az ország életében. Példaként említette, a 2010-es kormányváltás után az új kabinetnek alapvető dolgokat kellett megváltoztatnia a nagy rendszerekben, annak érdekében, hogy az ország versenyképes és erős maradjon az unión belüli gazdasági versenyben. Így került sor az oktatáspolitikát, a munkaerőpiacot, a szociálpolitikát és a közigazgatást érintő mélyreható reformokra – tette hozzá.

Ezek a változtatások nagyon sok, az előző húsz év rendszerének logikájához kötődő érdeket sértettek – jegyezte meg.

A közigazgatásban helyi és központi szinten is nagy változások történtek, új logikájú a kormányzati döntéshozatal, létrejöttek a megyei kormányhivatalok, amelyek az addig szétaprózódott államigazgatást integrálták egy nagyobb egységbe – közölte a tárcavezető. Navracsics Tibor felidézte, megalakultak a járások, amelyek ugyan sok vitával, de végül közmegegyezésnek örvendve jöttek létre.

A kormányablak-hálózat országossá válása átvezet az intézményi megújulásból egy sokkal hosszabb időtávú és jelentősebb, de talán nehezebben megvalósítható szakaszba, amely a közigazgatás kultúrájának megújulását jelenti – mondta Navracsics Tibor. Hozzátette, a kormányablak abban is új fejezetét jelenti a magyar közigazgatásnak, hogy sokkal udvariasabb, körültekintőbb és jobb kedélyű kiszolgálásban van része az állampolgároknak, mint amilyen eddig volt.

Ez óriási erőfeszítés – folytatta a miniszter -, hiszen a jogszabályok és a határidők betartása mellett az ügyfelekben meg kell találni az egyéni sorsot és életkörülményt. A tárcavezető ezzel kapcsolatban utalt arra, az ügyintézők egy nagy léptékű átképzésen vettek részt, annak köszönhetően nagyobb ügyhalmazt kezelnek, és sokkal naprakészebb, magasabb színvonalú a tudásuk.

Vinnai Győző (Fidesz-KDNP) megyei kormánymegbízott az eseményen elmondta, Nyíregyháza után Tiszalökön alakult meg Szabolcs-Szatmár-Bereg megye második kormányablaka.

A rendszer fejlesztésének köszönhetően a megye tizenhárom járásközpontjában működik majd kormányablak, további kilencet a járási kirendeltségeken, egyet pedig várhatóan a nyíregyházi vasútállomáson alakítanak ki – közölte a kormánymegbízott.”

—————

„…Gömze Sándor, Tiszalök polgármestere hozzátette, hogy egy versenyképes, élhető település létrehozása a cél, ennek fontos része a kormányablak átadása, ahol teljes körű szolgáltatást vehetnek igénybe egy helyen a lakosok.

Dr. Vinnai Győző megyei kormánymegbízott felidézte, hogy az 1870-es évektől Tiszalök a Dadai alsó járás székhelye volt, később alakult ki a tiszalöki járás. Jelenleg közel 5500-an laknak a kisvárosban, ahol az ügyeket eredményesen és emberségesen végző felkészült ügyintézők várják az állampolgárokat. A rendszer tovább fejlődik, ezáltal a megye tizenhárom járásközpontjában működhet majd kormányablak, további kilencet a járási kirendeltségeken, egyet pedig várhatóan a nyíregyházi vasútállomáson alakítanak ki.

Dr. Hosszú József, a Tiszavasvári Járási Hivatal vezetője az elmúlt évet összegezte: a járásukhoz tartozó 28 ezer lakos mintegy 30 ezer ügyet intézett, tehát volt teendő bőven. „A tiszalöki kormányablak új dimenziót nyit, nem kell utazniuk a helyieknek az ügyintézésért. A munkanapokon 8-20 óráig lehet felkeresni a városháza épületegyüttesében kialakított modern helyiséget”.”

Forrás:
A kormányablakok a közigazgatás új civilizációjának hírnökei; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2014. február 12.
Kormányablak nyílt Tiszalökön szerda reggel; Szabolcs Online; 2014. február 12.