Európai levelezőrendszert tervez Merkel és Hollande

„Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök megbeszéléseket folytatnak szerdán és ezek során várhatóan számos dologról megállapodnak majd. A cél az, hogy kevesebb felhasználói és céges adat jusson el az Amerikai Egyesült Államokba, azaz az e-maileket és egyéb adatokat a jövőben ne kelljen mindenképpen az Amerikai Egyesült Államokon keresztül küldeni, hanem ki lehessen kerülni az ottani szervereket. Mindezt egy új európai kommunikációs hálózat kiépítésével és közösen kifejlesztett adatvédelmi szabványok alkalmazásával oldanák meg.

Merkel podcastjában elmondta: a francia-német csúcstalálkozón arról is egyeztetni fognak, hogy miként lehet biztosítani Európában a magas szintű adatvédelmi szabványok használatát. “Sokkal többet kell tennünk az európai adatvédelem területén, ez nem is kérdés” – ismerte el a német kancellár. Az egységes adatvédelmi szabványról ugyanakkor nem olyan könnyű egyeztetni, mert bizonyos országokban sokkal alacsonyabb szintű az adatvédelem, mint Németországban és semmiképpen sem akarják felpuhítani a szabályozást. Azt is figyelembe kell venni, hogy az olyan cégek, mint a Google vagy a Facebook azokba az országokba települnek előszeretettel, ahol kevésbé szigorú az adatvédelem, ez viszont hosszú távon elfogadhatatlan.

Merkel a francia elnökkel arról is beszélni akar, hogy melyek azok az európai szolgáltatók, amik biztonságot nyújtanak a polgároknak és gondoskodnak arról, hogy ne kelljen az e-maileket és az adatokat az USA-n keresztül továbbítani. Hollande megerősítette, hogy Párizs támogatja Berlin javaslatait. Egy francia kormánytag közölte: most, hogy Németországban is megalakult az új kabinet, a két félnek közösen kell kezdeményeznie ezekben a kérdésekben. A határokon belüli kommunikáció ötlete egyébként a Deutsche Telekomtól származik, amely a tengerentúli ellenőrzések miatt azt szeretné, ha a németországi címről elküldött, illetve azokra érkező elektronikus leveleket kizárólag helyi internetes csomópontokon keresztül továbbítanák a szolgáltatók.”

Forrás:
Európai levelezőrendszert tervez Merkel és Hollande; Berta Sándor; SG.hu; 2014, február 18.

A bejegyzés kategóriája: Internet
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

1 Response to Európai levelezőrendszert tervez Merkel és Hollande

  1. Visszajelzés: Bírálta az európai levelező­rendszer létrehozását az USA | eGov Hírlevél

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.