Skip to main content
közigazgatás: magyar

A jövő feladata az új közigazgatás kultúrájának megteremtése

Szerző: 2014. február 24.No Comments

„A jövő feladata az új közigazgatás kultúrájának megteremtése – mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közigazgatás-tudományi karán.

A miniszterelnök-helyettes az egyetem Ostrakon Szakkollégiuma által harmadik alkalommal megrendezett szakmai és kulturális napok első napján elhangzott nyitóbeszédében kijelentette: azt szeretné, ha a közigazgatás „olyan nagyüzem lenne, amely az egyéni problémákra érzékeny”.

Az új közigazgatás feladata, hogy olyan szakembereket neveljenek ki, s olyanok üljenek a döntő pozíciókban, akik értik a polgárok gondjait és segíteni akarnak.

A magyar közigazgatási rendszer hatékonyabbá válik a jövőben – hangsúlyozta Navracsics Tibor, megjegyezve: most még az az általános vélekedés, hogy ha egy polgár elmegy ügyet intézni, „a sárkány barlangjába megy”. A tárcavezető viszont azt szeretné, hogy az állampolgár tudja: az általa finanszírozott rendszerhez fordulva elvárhat bizonyos szolgáltatást, „és ezt a pénzt nem kell sajnálnia, mert minőségi szolgáltatást kap majd érte”.

Navracsics Tibor felidézte, hogy a 80-as, 90-es években a világ számos pontján többször felerősödtek az állam- és közigazgatás-ellenes nézetek, amelyek szerint az állam és a közigazgatás gátolja a magánérdekeket, a gazdaságot és a civil társadalmat. Az új évezredben azonban több esemény – 2001. szeptember 11-én az Amerikai Egyesült Államokat érő terrortámadás, majd a Katrina hurrikán és a 2008-as hitelválságból kialakult gazdasági világválság – rávilágított, hogy többek között a nemzetbiztonság, a hadviselés területén, válsághelyzetek idején, s a gazdaság működőképességének, stabilitásának fenntartása érdekében szükség van az államra.

A jogszabályrendszer és a közigazgatási intézményrendszer függvénye például az egészségügy, a nyugdíjrendszer működőképessége, s hogy a polgárok szükség esetén mennyire számíthatnak az állam segítségére – emelte ki Navracsics Tibor. Hozzátette: 2010-ben e szempontok alapján döntöttek úgy, hogy új közigazgatást hoznak létre, a magyar történelemben először nevesítve, minisztériumi szinten.

A közigazgatás intézményrendszerének átalakítása megtörtént. A hatáskörök újradefiniálásán is túl vannak, s mostanra a rendszer szereplői – polgármesterek, megyei kormánymegbízottak, járási hivatali vezetők – is kezdik belátni, hogy nem egymással szemben, hanem partnerként együttműködve könnyebb értéket teremteni – fejtette ki Navracsics Tibor. Hangsúlyozta, hogy alapvető szakmai kifogásokkal nem találkoztak, így bármit hoz is az április 6-i választás, bízik benne, hogy stabilizálódik az új rendszer.

Biró Marcell, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára előadásában arról beszélt: a kormányzat fontos célkitűzése volt, hogy a politikát és a közigazgatási szakmát szétválassza. „A közigazgatásnak nem lehet saját akarata”, feladata a kormányzat és a parlament által meghozott döntések végrehajtása a szakmapolitikai célok érdekében – hangsúlyozta Biró Marcell. Szerinte ezért is fontos, hogy a minisztériumban a közigazgatási szakmának külön felelőse van.

Az egyetem közigazgatási karának rendezvényén, a március 5-ig tartó Ostrakon szakmai és kulturális napokon szakmai előadásokat és kulturális programokat szerveznek. Előadást tart többek között Patyi András, az egyetem rektora, Medgyessy Péter volt miniszterelnök, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója és Réz András filmesztéta.”

Forrás:
A jövő feladata az új közigazgatás kultúrájának megteremtése; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2014. február 24.