Gémesi: a ‘müki’ komoly segítség a településeknek

„Február végéig kell elfogadniuk az önkormányzatoknak a helyi költségvetéseket. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke szerint habár idén nem kaptak több forrást a települések, eddig nem jeleztek problémát a képviselő testületek az országban. Gémesi György szerint komoly segítséget jelent a 2014-től új néven visszahozott ‘önhiki’, amely a működőképesség megőrzését szolgálja.

Gödöllő költségvetését 7,4 milliárd forint bevétellel és ugyanekkora kiadással fogadta el a képviselő testület. A polgármester szerint ez nagyjából ugyanakkora, mint tavaly. “Picit átrendeződtek a források, aminek oka az adósságkonszolidáció, ami viszonylag komoly összeget jelentett minden évben. Tehát a feladatfinanszírozás forrást vont ki, a konszolidáció otthagyott olyan összegeket, amivel tudunk gazdálkodni” – magyarázza a városvezető. A bevételi oldalon körülbelül 1 milliárd forintot, tehát 15 százalékot tesz ki az állami hozzájárulás. A saját bevételek jelentős részét, mintegy három milliárd forintot pedig az iparűzési adóból származó összeg teszi ki. Mivel a helyi adók komolyabb tételt jelentenek, a feladatfinanszírozás többlet költségeire nem biztosít keretet az állam, amely így 300-400 milliárd forint kiesést jelent.

Gémesi elmondta, idén két komoly fejlesztésbe kezd az önkormányzat: uniós forrásból korszerűsítik a városi szennyvíztisztító-telepet, valamint szeretnének építeni egy városi sportuszodát. Emellett olyan kisebb tételeket terveznek, mint az orvosi rendelő akadálymentesítése, illetve egy skate-park megépítése a fiatalok számára. A fejlesztésekhez természetesen szükség volna hitelre, de egyelőre nem gondolkoznak ebben. “Nem kalkuláltunk hitellel, megszabadultunk tőle, és amíg lehet nem is fogunk felvenni” – mondja Gémesi György.

A MÖSZ elnöke szerint az idei önkormányzati összbüdzsé valójában nem emelkedett a tavalyihoz képest, hiszen a kötelező béremelések biztosítása miatt kaptak nagyobb összeget. Gémesi megnyugtat, hogy bár nincs annyi forrás, amennyi kellene, a költségvetések elfogadása egyelőre zökkenőmentes az országban. Hangsúlyozta, a források és támogatások elosztásánál figyelembe kellene venni a települések saját feltételeit, mivel mások a fajlagos költségek. Komoly segítségnek nevezte az év elején bevezetett ‘mükit’, a működőképesség megőrzését szolgáló hasonló támogatást. Ez tulajdonképpen a korábbi ‘önhiki’-nek (önhibáján kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatása) felel meg és „ez már szépen tud segíteni a kistelepüléseknek” – fogalmazott Gémesi, aki az önkormányzati létszámmal elégedett, a béremelések hiányát a rezsicsökkentés valós pozitív hatásaival enyhíti.

Fontos lépésnek nevezte az adósságkonszolidációból kimaradt települések kompenzálását. Azoknak a településeknek akiknek nem volt tartozása négy év alatt 50 milliárd forintot ad az állam. Gémesi György szerint erre szükség van ahhoz, hogy a rendszer működőképes maradjon, viszont célszerű lenne egy olyan megoldás, amely a szükségleteknek megfelelő finanszírozást tenne lehetővé. “Mindenféleképpen jó lenne, ha bevonnák az önkormányzati érdekszövetségeket, valami grémium döntene a források odaítéléséről, és nem szubjektív szempontok játszanának szerepet” – véli a polgármester.

A kevés forrásból gazdálkodó települések többsége a kultúra területén húzza beljebb a nadrágszíjat. Gödöllő a kulturális intézményrendszer működtetésére 500 millió forintot fordít évente, erre a célra az állam 36 millió forintot ad. Gémesi hozzáteszi, a tematikus évek rendezvénysorozat már negyedik évében jár idén Gödöllőn. “Volt már híres hölgyek Gödöllőn, volt a szecesszió éve tavaly és a barokk 2011-ben. Idén az első világháború kitörésének emléke adja önmagát”. ”

Forrás:
Gémesi: a ‘müki’ komoly segítség a településeknek; OrientPress; 2014. február 25.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.