Skip to main content
gazdaságInternettávközlés

Hogyan osztja lámpaoszlopból a netet az Ericsson és a Philips?

Szerző: 2014. február 26.No Comments

„Mint ahogy arról barcelonai tudósításunkban is hírt adtunk röviden, az Ericsson és a Royal Philips kifejlesztettek egy érdekes LED-es közvilágítási modellt, amelyben összekapcsolták a hálózati teljesítmény javítását és az energiatakarékos, ám kiváló minőségű, közvilágítást. A szolgáltatást stílusosan „világítás mint szolgáltatás”-nak nevezik. A modell egyik nagy pozitívuma, olcsóbbá teszi ezeknek a rendszereknek kiépítését, ezáltal meggyorsítja a városi infrastruktúrára fordított költségek megtérülését, ami a városok költségvetésére is jótékony hatást gyakorol.

Cellasűrítő lámpaoszlopok
A rendszer alapja a Zero Site-nak nevezett különleges lámpaoszlop, amely egyszerre része egy intelligens közvilágítási rendszernek és a a mobil hálózatnak. A speciális lámpaoszlopokba az Ericsson kis méretű csúcstechnológiás cella-termékeit építik. Az új megoldással a szélessávú mobil infrastruktúra-eszközök egészen új, eddig nem használt helyeken is telepíthetők, ami nagyban megkönnyíti a cellasűrítést.

Egyik probléma sem új. Már a tavaly megnőtt a távközlési szolgáltatók érdeklődése a mikrocellás megoldások iránt. A kis hatósugarú cellák iránti keresletet elsősorban a vezeték nélküli adatforgalom növekedése generálja. A mobilszolgáltatóknak ugyanis a kielégítő lefedettség és a kapacitás fenntartása érdekében fejleszteniük és sűríteniük kell a telepített celláikat – különösen a sűrűn lakott területeken. A Zero Site rendszerrel a szolgáltatók viszonylag olcsón, ráadásul a rendelkezésre álló szűkös frekvenciasávok jobb kihasználásával képesek növelni az átviteli kapacitást.

A másik oldalon pedig ott van az energiatakarékosság kényszere. A Climate Group és a Philips a világ 12 nagyvárosában végzett felmérést a LED-es technológiával kapcsolatban. A kutatás azt hozta ki, hogy már maga a LED-es technológia alkalmazása is 50-70 százalékos energiamegtakarítás eredményez a közvilágításban. Ám ha intelligens vezérléssel párosítják, a megtakarítás akár a 80 százalékot is elérheti. A LED-es világításnak emellett más hozadékai is vannak: például a jobb láthatóság miatt javult az ott élők biztonságérzete is.

Internet of Things – másként
Az együttműködésről kiadott közlemény idézi Hans Vestberget, az Ericsson elnök-vezérigazgatóját, aki szerint az új megoldás az urbanizáció fontos problémáit oldhatja meg. Az urbanizációval kapcsolatos problémák egyre fontosabbak, hiszen bolygónkon a városok népessége óránként 7 500 fővel nő. Éppen ezért kell figyelni az Ericsson ConsumerLab kutatásainak azon eredményére – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató –, mely szerint az internetkapcsolat egyike a városi élettel való elégedettség öt legfontosabb mutatójának.

Frans van Houten, a Philips elnök-vezérigazgatója a fejlesztés egy másik aspektusára világított rá: „Az új, összekapcsolt közvilágítási modell is bizonyítja a tárgyak hálózata (Internet of Things) elv életképességét, illetve a fénynek a világításon túlmutató képességeit is” – nyilatkozta. Az új közvilágítási rendszer az egyes városok igényeihez rugalmasan alkalmazkodó szolgáltatás. A városi döntéshozók a rendelkezésre álló költségvetési és erőforrásbeli kereteken belül teremthetnek összekapcsoltabb, energiatakarékosabb és biztonságosabb környezetet a városlakóknak.”

Forrás:
Hogyan osztja lámpaoszlopból a netet az Ericsson és a Philips?; Bitport; 2014. február 26.