Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Nagy-Britanniában leváltanák a Microsoft Office-t

Szerző: 2014. február 28.No Comments

„A szigetországban előtérbe kerülhetnek a Microsoft megoldása helyett a nyílt forráskódú irodai szoftvercsomagok és dokumentumformátumok.

Francis Maude, a brit miniszterelnöki hivatalt irányító miniszter még tavaly decemberben bejelentette: azt tervezi, hogy a Microsoft Office-t felváltják egy nyílt forráskódú irodai szoftvercsomaggal és a kormány, valamint a közintézmények nyílt dokumentumformátumokat alkalmaznak majd. Az elsődleges cél a közpénzek megtakarítása; Nagy-Britannia 2010 óta közel 250 milliót fizetett ki a Microsoft Office licencdíjakért. További cél, hogy azokat a kis és közepes cégeket is bevonják az IT-beszerzésekbe, amelyeknek most nincs sok esélyük a pályázatokon.

Michel van der Bel, a Microsoft tanácsadója nyílt levelében arra szólította fel a brit állampolgárokat és a helyi partnercégeket, hogy foglaljanak állást a kérdésben. Van der Bel a Microsoft angol leányvállalatának alelnökére hivatkozott, aki levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy a változtatás negatív hatásokkal járhat majd minden érintett (felhasználók, kormány, társaságok) számára, ráadásul a módosítás – a látszat ellenére – komoly plusz költségekkel járhat.

Van der Bel emlékeztetett arra is, hogy az ODF és a HTML formátumok kizárólagos használata több kárt okoz, mint hasznot. A menedzser szerint a kormány számos dolgot nem vesz figyelembe és nagy a veszélye annak, hogy ha a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor a jövőben korlátozni fogják a különböző szabványok elérését és elterjedését.”

Forrás:
Nagy-Britanniában leváltanák a Microsoft Office-t; Berta Sándor; SG.hu; 2014. február 26.
Challenge: Sharing or collaborating with government documents; Cabinet Office
Challenge: Viewing government documents; Cabinet Office