Skip to main content
közigazgatás: magyarterületfejlesztés

Megyejárás: merre tovább, Baranya?

Szerző: 2014. március 5.március 9th, 2014No Comments

„A következő hét esztendő során a megyében megvalósítandó terveket tartalmazó területfejlesztési koncepciót ismertették a baranyai közgyűlés vezetői a harmadik megyejárás alkalmával.

– Mivel az Európai Unió 2014–2020 közötti költségvetési időszakának tervezését segítő megyei területfejlesztési részdokumentumok elkészítése, majd pedig a Baranya területén megvalósítandó projektek összeállítása is új szakaszába lépett, úgy éreztük, hogy ezeket a folyamatokat ismét közel kell vinnünk a baranyai emberekhez – indokolta Tiffán Zsolt, a megyei közgyűlés fideszes elnöke a harmadik megyejárás szükségességét. – Az egyes állomásokon bemutattuk a területfejlesztési koncepciót és a környezeti hatásvizsgálatot is, úgy érezzük, a megyejárás sikeres volt – tette hozzá.

A fórumok témája a területfejlesztés megújított rendszere, a térségek következő esztendőkre szóló fejlesztési lehetőségei, valamint a politikus által említett megyei területfejlesztési koncepció és környezeti hatásvizsgálat bemutatása volt.

A szóban forgó tervek az unió most kezdődött tervezési ciklusánál jóval távolabb mutat, Baranya 2030-ig szóló fejlesztési irányait határozza meg. Az elkészült munkaanyagba azokat a javaslatokat, észrevételeket is beépítették, amelyeket az előző megyejárás alkalmával vetettek fel a járások meghatározó szereplői.

Egyben ez is volt a céljuk a korábbi fórumoknak.

– Nem döntünk az emberek feje felett, ezért is fontos volt, hogy megismerjük a véleményüket. Baranya megye csak akkor lehet erős, ha egy széles körben folytatott, konszenzuson alapuló területfejlesztési koncepcióval rendelkezik, ehhez pedig szükség volt a konzultációkra. Azt kerestük, hogyan tudunk összefogni a helyiekkel, hogyan tudjuk egységesen közös érdekeinket képviselni. Jelenlegi nehéz helyzetéből kimozdítva fejlődési pályára kell állítani Baranyát, de tudjuk jól, ez nem megy egyik napról másikra. A rendelkezésre álló uniós források teljes lehívása a cél, ezek döntő hányadát a gazdaság élénkítésére, munkahelyek teremtésére fordítjuk – mondta Tiffán Zsolt.

Többek között a családi gazdaságok megerősítése, a versenyképes ágazatok fejlesztése lehet a megye fellendítésének kulcsa.

A területfejlesztés aktuális kérdéseiről, feladatairól és eseményeiről egy most indult új weboldal, a www.fejlodobaranya.hu felkeresésével kaphatnak további, részletes információkat az érdeklődők, s egyben projektötleteiket is eljuttathatják.

Milliárdok múlnak rajta
A megyei önkormányzatok egyik legfontosabb feladata a területfejlesztés. Ennek sarokkövei a terület- és vidékfejlesztési koncepciók. Az unió következő költségvetési ciklusa idén kezdődik és 2020-ig tart. A megyei koncepciók a Nemzeti Fejlesztési Tervbe épülnek, az uniós forrásokat ezek megvalósításához lehet majd felhasználni. Hogy mekkora összeghez juthat Baranya, azt még nem tudni, de nyilvánvaló, hogy több tízmilliárd forintról van szó. Éppen ezért van valóban kiemelt jelentősége a megyejáráson is tárgyalt koncepcióknak, hiszen akár évtizedekre eldőlhet, milyen fejlődési irányt vesz Baranya. Például, hogy mondjuk a turizmusfejlesztés vagy az ipar, esetleg más kap-e hangsúlyt – vagyis egyfajta értékválasztásról van szó.

A támogatások szempontjából szintén különösen fontos, hogy életképes projektekkel álljon elő Baranya, mert ez az előfeltétele annak, hogy azok a Nemzeti Fejlesztési Tervbe is bekerüljenek, s ezzel esély nyíljon a megvalósításukra.

A cikk a Megyei Önkormányzat támogatásával készült.”

Forrás:
Megyejárás: merre tovább, Baranya?; bama.hu; 2014. március 3.