Telített piacon dolgozik, ha bérügyvitellel foglalkozik

„ Magyarországon először készült összehasonlításra, trendek megismerésére alkalmas kutatás a bérügyvitel – azaz a bérszámfejtő alkalmazások szolgáltatások – piacáról. A kutatást lefolytató IDC Hungary közelmúltban publikált tanulmánya szerint a magyar piac is vevő a legkorszerűbb IT-alapú megoldásokra. Ezen a piacon is hódítanak az általános bűvszavak: mobilitás, üzleti HR-menedzsment, webes dolgozói és vezetői önkiszolgáló rendszerek, SaaS-alapú (Software as a Service) megoldások.

A piacon az IDC szerint magas a penetrációja az bérügyviteli alkalmazásoknak. Éppen ezért a növekedési lehetőségeket elsősorban ezen az új szolgáltatásoknak a kialakítása jelentheti az alkalmazások fejlesztő piaci szereplőknek.

A bérügyviteli outsourcing piac növekedése jóval dinamikusabb, mint az alkalmazásfejlesztési piacé. Ennek hátterében a kihelyezés iránt növekvő nyitottság és a mérsékelt penetráció áll. Itt tehát van tere a további fejlődésnek és növekedésnek.

A tanulmány külön vizsgálta a bérügyviteli alkalmazás piacot és a bérszámfejtési outsourcing piacot. A bérügyviteli alkalmazások piaca az IDC szerint 2012-ben még szerény mértékben, 1,7 százalékkal bővült. Az erre fordított költések 3,55 milliárd forintot tettek ki. Tavaly azonban már zsugorodott az erre fordított összeg: az előzetes adatok alapján 0,3 százalékkal.

Költséges az utánkövetés
2012-ben összesen 2 millió 959 ezer dolgozó bérét bérszámfejtették dobozos alkalmazásokkal (ez az előző évhez képest 0,9 százalékos bővülést jelentett). 2013-ban ennél nagyobb, az előzetes adatok alapján 1,3 százalékos bővülés következett be annak ellenére, hogy a hazai piac egésze zsugorodott. A növekedés elsősorban a foglalkoztatás bővülésének köszönhető.

A bérszámfejtési alkalmazásokra fordított költés döntő hányadát, 81 százalékát tették ki a karbantartási, utánkövetési díjak, miközben a licencekre a 15 százalékát, a szoftverbérlet pedig csupán 4 százalékát költötték.

Ez utóbbi is a magas penetrációra utal, amelyen korlátozottak a növekedési lehetőségek. A piaci szereplőknél éppen ezért felértékelődött az ügyfélmegtartás és a változó ügyféligények kiszolgálása az alkalmazások továbbfejlesztésével.

A piaci igények alapján középtávon a termékfejlesztés elsősorban a HR menedzsment funkciók fejlesztését, a webes felhasználói funkciók kialakítását és az alkalmazások mobil elérését foglalják magukba. A vezetői információs, adatelemzési, lekérdezési igények iránti igény is érezhetően növekszik, ami új fejlesztési irányt nyit a bérügyviteli alkalmazások fejlesztésében.

Őrizzük meg, amink van!
Egy konszolidált piac szereplői elsősorban a status quo fenntartására törekednek, az árbevétel növelése másodlagos cél, sokkal fontosabb a nyereségesség növelése vagy szinten tartása. Az agresszív piacszerzési lépéseket – például egy erős árverseny generálását – a meghatározó szereplők többsége nem tartja célravezetőnek. Sokkal inkább látnak piacszerzési lehetőséget a piac alsóbb szegmenseinek intenzívebb megcélzásában és a kisebb alkalmazásfejlesztőkkel történő intenzívebb versenyben látnak.

A bérszámfejtési alkalmazások piaca egyébként koncentrált – állítja az IDC. A tanulmány szerint a tíz legnagyobb szereplő uralja a piac 88,4 százalékát.

Egyre népszerűbb lenne az outsourcing?
2012-ben mintegy 496 ezer munkavállaló bérszámfejtését végezték outsourcingban. Ennek a piacnak az értéke közelített a 9,4 milliárd forinthoz. A növekedés elsődleges oka, hogy általánosan megnövekedett kiszervezési hajlandóság. Ezt azonban a költségoptimalizálási és felelősségmegosztási megfontolás, az anyavállalatok erősödő kiszervezési stratégiája generálta. Ugyanakkor az is kedvezően befolyásolta a piacot, hogy a szolgáltatók nyitottak a kisebb ügyfelek irányába is. Ennek függvényében akár szép eredménynek is tekinthető 2013-ban 3,4 százalékos bővülés.

A piac erősen töredezett. Sok eltérő elsődleges profilú (pl. könyvviteli auditáló, adótanácsadó és egyéb pénzügyi szolgáltató stb.) cég nyújt bérszámfejtési szolgáltatást. Az IDC úgy látja, az ilyen jellegű, több éves és tervezhető bevételt jelentő, szolgáltatások szerepe felértékelődik. Azaz a piac szereplői növekvő figyelmet szentelnek az üzletfejlesztésben és a szakmai kompetenciájuk fejlesztésében a bérügyviteli területnek.

Összességében azonban a házon belüli bérszámfejtést végző cégek aránya magas: a közepes vállalatok körében 63,3 százalék, a nagyvállalati körben 80 százalék. Van tehát tere a növekedésre a bérügyviteli outsourcingnak.”

Forrás:
Telített piacon dolgozik, ha bérügyvitellel foglalkozik; Bitport; 2014. március 5.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.