Skip to main content
gazdaságtávközlés

70%-kal nőtt a globális adatátviteli forgalom egy év alatt

Szerző: 2014. március 9.No Comments

„2012 negyedik negyedéve és 2013 negyedik negyedéve között a mobil adatátviteli forgalom 70%-kal nőtt, az LTE-előfizetések száma elérte a 200 milliót. Az Ericcson közleménye szerint a mobil-előfizetések összesített száma – beleértve 2013 negyedik negyedévének adatait is – kb. 6,7 milliárd volt. Ebből 109 millió az új előfizetés, amelyek a negyedik negyedév során adódtak hozzá az összesített adathoz. Az előfizetők tényleges száma pedig kb. 4,5 milliárd, mivel számos előfizető több előfizetéssel is rendelkezik. 2013 negyedik negyedévében a globális mobilpenetráció 92%-os volt. Kína és India egyenként az új előfizetések nettó értékének kb. 20%-át adta, ez közel 20 millió új előfizetést jelent. A mobil előfizetések száma kb. 6%-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest, és 1,5%-kal az előző negyedévi adatokhoz képest.

2013 negyedik negyedévében a mobil szélessávú előfizetések száma kb. 150 millióval, összesen 2,1 milliárdra emelkedett; ez 40%-os növekedést mutat az előző év ugyanezen időszakához képest. A WCDMA- és HSPA-előfizetések száma kb. 70 millióval nőtt; az LTE-előfizetések száma pedig kb. 40 millióval, ezzel elérve a 200 milliós összesített értéket. A GSM használatát magában foglaló előfizetések összértéke 100 millióval növekedett, míg a csak GSM-előfizetések mérsékelt értéket mutatnak. Az okostelefon-előfizetéseket illetően továbbra is erőteljes globális növekedés tapasztalható; annak ellenére, hogy egyes térségekre (például Észak-Amerika) mérsékelt növekedési ütem jellemző.

2013-ban kb. 1 milliárd okostelefon értékesítésére került sor. Az okostelefonok a 2013 negyedik negyedévében értékesített mobiltelefonok összértékének közel 60%-át tették ki. (Ez az érték 2012 negyedik negyedévében kb. 45% volt.) Az összes mobiltelefon-előfizetés kb. 30%-a kapcsolódik okostelefonokhoz, azaz ezen a területen még jelentős növekedési lehetőség látható.

A fenti ábra a globális havi adat- és hangforgalom összesített értékét mutatja. Kiderül belőle az adatátviteli forgalom jelentős növekedése és a hangforgalom mérsékelt növekedési üteme. A mobil adatátviteli előfizetések száma gyorsan nő; ez nemcsak az adatátviteli forgalom bővülését alapozza meg, hanem az előfizetésenkénti átlagos adatmennyiség folyamatos növekedését is. 2013 harmadik és negyedik negyedéve között az adatátviteli forgalom 15%-kal nőtt. Meg kell említeni azonban, hogy piacok, térségek és szolgáltatók szerint a forgalmi szint jelentősen eltér.

Ezeket a méréseket az Ericsson több éven keresztül végezte, kereskedelmi hálózatok jelentős méretű bázisának bevonásával, amelyek együttesen a világ összes térségét lefedik. Ezért az adatok reprezentatív alapot szolgáltatnak a mobilhálózatok teljes forgalmának kiszámításához az egész világon.”

Forrás:
70%-kal nőtt a globális adatátviteli forgalom egy év alatt; SG.hu; 2014. március 6. [A cikkhez grafikonok is tartoznak. A hivatkozott weboldalon megtekinthetők.]