Nemzetközi szemle – 2014. március 10.

Az uniós tagországok innovációs teljesítménye
A feljegyzés megmagyarázza az uniós innovációs eredménytábla célkitűzéseit, információt közöl az alkalmazott mérési módszertanról. Értékeli az innovációs teljesítményt nemzeti és regionális szinten, valamint közli a nemzetközi versenytársak adatait is. Magyarország a mérsékelten újító országok között van.
Forrás:
Innovation performance: EU Member States, International Competitors and European Regions compared; MEMO/14/140, 2014. március 4. (pdf)
Az EU innovációs tevékenysége fellendülő tendenciát mutat, de nem kiegyenlített; Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete; 2014. március 6.

Hogyan építsünk közösségi intranetet?
Az Amerikai Nemzeti Archivum munkatársának prezentációja. Gyakorlati tanácsok arra, hogy a szervezeten belüli kommunikáció javítására, a szervezeti tudás megragadására, a dolgozók bevonására hogyan használható egy intranet.
Forrás:
Lessons learned from NARA’s social intranet; Mike Cipriano; GCN; 2014. február 7.
Top 10 Lessons Learned from Launching an Engaging Social Intranet; Mary Krakowiak; DigitalGov; 2014. január 24.

A közigazgatási szervezetek közötti együttműködés ígéretes példái
Az Egyesült Államok Számvevőszéke által összeállított jelentés azokkal az akadályokkal foglakozik, amelyek nehezítik a szövetségi közigazgatáson belüli átfedések felszámolását.
Forrás:
Promising Practices for Interagency Collaboration; John M. Kamensky; IBM Center for The Business of Government; 2014. február 19.

A Nagy Adat figyel
A nem-fizető ügyfelektől visszaszerzendő, hitelbe vett autók felderítésével foglalkozó amerikai cégek automatikus rendszámleolvasóval járják az utakat. Az információt egy központi adatbázisba továbbítják, amelybe bekerül az évente az amerikai utakon megforduló autók kb. 40 százaléka. Súlyos adatvédelmi kockázat az eredmény.
Forrás:
A vast hidden surveillance network runs across America, powered by the repo industry; Shawn Musgrave; Betaboston; 2014. március 5.
How Repo Trucks Work; Ed Grabianowski; HowStuffWorks

Újabb szakaszába lép az amerikai nyílt kormányzat
A nagy kezdeti lendület után némileg kevesebb hírt hallottunk az utóbbi időkben a amerikai kormányzat nyílt, közigazgatási adatokkal kapcsolatos törekvéseiről. Az új utasítás fel kívánja gyorsítani a kormányztai adatok megnyitását.
Forrás:
OSTP asks agencies for ‘bold, ambitious’ open government initiatives; Jason Miller; Federal News Radio; 2014. március 3.
2014 Agency Open Government Plans : Memorandum for the Heads of Executive Departments & Agencies; 2014. február 24. (pdf)

Az Egyesült Államok kormányzata a Twitteren
A szövetségi kormányzati intézmények Twitter-fiókjai.
Forrás:
The Ultimate Federal Government Twitter Directory; Jimmy Daly; FedTech Magazine; 2014. január 29.

Alkalmazásprogramozói felület és közigazgatási adatok
Ha már technikailag megoldottuk azt a problémát, hogy a kormányzati adatok egy alkalmazásprogramozói felület (API) segítségével szabadon elérhetőek, akkor milyen szempontokat kell figyelembe venni a felhasználási feltételek meghatározásánál.
Forrás:
A Better Understanding Of Government APIs And Their Consumers Before Considering Charging For Use; API Evangelist; 2014. március 7.

Brémai konzultáció a nyílt adatokról
Bréma városa, amely már idáig is számos adatát nyíltan hozzáférhetővé tette, megkérdezi a városállam polgárait, hogy hogyan fejlesszék tovább ezt a kezdeményezést.
Forrás:
Bremer Open Data Konsultation; ifib: Institut für Informationsmanagement Bremen GmbH; 2014. március 6.

Társadalmi feszültségek a Szilícium-völgyben
A Google vezetőjének kissé felemás reakciói az informatika fejlődése által okozott társadalmi problémákra.
Forrás:
Google’s Eric Schmidt: ‘let us celebrate capitalism’; Adrianne Jeffries; The Verge; 2014. március 7.

„A média szerepe a gyerekek életében”
Új kutatási jelentés (immár a második ebben a témában), amely a 8 évnél fiatalabb gyerekek és a média viszonyát vizsgálja.
Forrás:
New Study Uncovers The Powerful New Role Of Media In Children’s Lives; Fluency21; 2014. március 6.

Áttekintés a viselhető eszközökről (wearables)
Nem lesz olyan forradalmasító hatásuk (a szerző szerint), mint az okostelefonoknak, de jelentős piacai szegmenseket fognak meghódítani.
Forrás:
Why Wearable Devices Will Never Be As Disruptive As Smartphones; Kevin McCullagh; Co.design; 2014. január 21.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, információ röviden, közigazgatási informatika, média, technika, tudomány
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.