Skip to main content
közigazgatási informatika

Az ODFA hiányolja a nyílt szoftverekkel kapcsolatos kormányzati eredményeket

Szerző: 2014. március 13.No Comments

„A Nyílt Dokumentumformátum Szövetség magyar tagozata, az ODFA Magyarország évértékelője kapcsán kérdésekkel fordul az informatikai stratégia megvalósításáért felelős tárcákhoz. A Szövetség szerint a közigazgatásban nem láthatók a nyílt szoftveres stratégia megvalósulása kapcsán várt eredmények, a közoktatásban komoly erőfeszítések szükségesek a káros monopolhelyzet feloldására. A Szövetség közleményét változtatás nélkül tesszük közzé.

Az ODFA Magyarország 2008-as megalakulása óta azon dolgozik, hogy megismertesse a politikai döntéshozókkal, az informatikai szakemberekkel és a közvéleménnyel a nyílt dokumentumformátum (ODF) előnyeit és lehetőségeit. 2011-ben a Kormány bejelentette, hogy megszünteti az évtizedes monopolhelyzetet a közigazgatásban és az oktatási szektorban és egy kormányrendelet által egységesen kötelezővé tette a nyílt, szabványos formátumok, illetve a költséghatékony szoftverek használatát a közigazgatásban. Az ODFA magyar tagozata akkor jelezte aggályát, miszerint megfelelő szankciórendszerek nélkül a rendelet nem érheti el célját.

A tapasztalatok szerint a közigazgatásban a kormányrendelet megszületése óta nem történt számottevő változás a zárt és költséges megoldások beszerzése kapcsán. A Szövetség ezért azzal a kéréssel fordult az illetékes államtitkárhoz, hogy összegezze, hogy milyen mértékben nőtt a nyílt forráskódú irodai szoftverek alkalmazása és mely intézmények hajtották végre vagy kezdték el az átállást. A kormányrendelet értelmében zárt megoldásokat csak műszakilag vagy gazdaságilag indokolt esetben, illetve nemzetközi szerződésekből adódó kötelezettség teljesítése érdekében lehet választani. Az ODFA szeretné, ha nyilvánosan elérhető lenne, hogy a zárt megoldásokhoz ragaszkodó intézmények milyen műszaki vagy gazdasági szempontokkal indokolták nagy értékű szoftverbeszerzéseiket.

Az ODFA a közoktatásban is nagyobb fordulatra számított a korábban kitűzött célokhoz képest a 2013-as év során. Némileg érthetetlen, hogy a Kormány 2012-ben éppen a monopolhelyzetben lévő szoftvergyártóval kötött stratégiai megállapodást a Nemzeti Oktatási Portál „platformfüggetlen” megvalósításáról. A Szövetség szerint ez ellentétes a kormányzati stratégiával. Ráadásul kérdéses, hogy az amerikai szoftveróriás technológiájára építve lehetséges-e valóban platform-független megoldást létrehozni; az ODFA mindenesetre felajánlja szakmai támogatását a Közoktatási Portál tesztelése és nyílt szabványos bevizsgálása kapcsán.

Üdvözli az ODFA, hogy országgyűlési vizsgálóbizottság alakult az Edward Snowden által kirobbantott üggyel, azaz az Egyesült Államok kiterjedt titkos adatgyűjtési programjával kapcsolatban. A Szövetség korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a megfigyelés, az adatok titkos gyűjtése nem lehetséges észrevétlenül nyílt forráskódú alkalmazások esetében. A nemzetbiztonsági és a gazdasági szempontok is azt indokolják, hogy hasonlóan a német és a francia kormány azonnali fellépéséhez, a Magyar Kormány is haladéktalanul vizsgálja felül a közigazgatási informatikai beszerzési és üzemeltetési gyakorlatot és az érintett gyártókkal az utóbbi években kötött stratégiai megállapodásait”

Forrás:
Az ODFA hiányolja a nyílt szoftveres eredményeket; Bitport.hu; 2014. március 12.
Magyarországi Nyílt Dokumentum Formátum Szövetség