Skip to main content
közigazgatás: magyar

Tavaly 1174 ingatlan került ingyen önkormányzati tulajdonba

Szerző: 2014. március 16.No Comments

„A parlament határozata alapján tavaly 1174 ingatlan került ingyen önkormányzati tulajdonba, az idei költségvetési törvény pedig 15 milliárd forint értékű térítésmentes ingatlan átadásról intézkedik – mondta Marjay Gyula, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ingó és ingatlanvagyonért felelős főigazgatója, csütörtökön Budapesten.

Rosdy Tamás, a Pest Megyei Kormányhivatal főigazgatója hangsúlyozta, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. sokat segített a kormányhivatalnak abban, hogy hozzájusson a működéséhez szükséges ingatlanokhoz, amelyekbe 2600 kormányhivatali alkalmazottat helyeznek el. Rosdy Tamás kiemelte, hogy Szigetszentmiklóson hamarosan elkezdődik egy olyan, 21. századi színvonalú létesítmény építése, amelyben a járási hivatal mellett helyet kap a bíróság, az ügyészség és a rendőrség is.

Pesti Imre, a Budapest Főváros Kormányhivatal kormánymegbízottja elmondta, hogy a kormányhivatal 4400 munkavállalója – az országos kormányhivatali létszám hatoda – 130 ingatlanban kaptak helyet, ebből 21-et az MNV-től vettek vagyonkezelésbe.

A kormánymegbízott részletesen beszélt arról az 53 kiemelt beruházásról, amelyek egy részét a kormányhivatal koordinálja, míg a másik részükben csak hatóságként jár el. Az első körbe tartozik a 4-es metró, a Fradi pálya, a Tüske csarnok és a Sorsok Háza is. A második csoportból pedig a Kossuth teret, a Vigadót és a Várkert bazárt említette az előadó, aki elmondta azt is, hogy évi 500 millió forint bérleti díjat fizetnek a használt ingatlanok után, ez a kormányhivatalok összesített bérleti díjának az egyharmada.

Kiemelte Pesti Imre azt is, hogy a bevásárló központokban létesített kormányablakok helyéért nem fizetnek bérleti díjat, mivel az ide betérők növelik az ott lévő boltok forgalmát.

Marjay Gyula elmondta még, hogy a társaság 13 ezermilliárd értékű állami vagyont kezel. Ebből az ingó- és ingatlan vagyon 11,5 ezer milliárd, míg a gazdasági társasági portfólió 1,5 milliárd forintot tesz ki. Az MNV úgy hajtja végre a kormányzati irányelveket, hogy közben megőrzi, és ahol lehet, ott gyarapítja is az állami vagyont tette hozzá.”

Forrás:
Tavaly 1174 ingatlan került ingyen önkormányzati tulajdonba; OrientPress; 2014. március 14.