Tavaly 1174 ingatlan került ingyen önkormányzati tulajdonba

„A parlament határozata alapján tavaly 1174 ingatlan került ingyen önkormányzati tulajdonba, az idei költségvetési törvény pedig 15 milliárd forint értékű térítésmentes ingatlan átadásról intézkedik – mondta Marjay Gyula, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ingó és ingatlanvagyonért felelős főigazgatója, csütörtökön Budapesten.

Rosdy Tamás, a Pest Megyei Kormányhivatal főigazgatója hangsúlyozta, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. sokat segített a kormányhivatalnak abban, hogy hozzájusson a működéséhez szükséges ingatlanokhoz, amelyekbe 2600 kormányhivatali alkalmazottat helyeznek el. Rosdy Tamás kiemelte, hogy Szigetszentmiklóson hamarosan elkezdődik egy olyan, 21. századi színvonalú létesítmény építése, amelyben a járási hivatal mellett helyet kap a bíróság, az ügyészség és a rendőrség is.

Pesti Imre, a Budapest Főváros Kormányhivatal kormánymegbízottja elmondta, hogy a kormányhivatal 4400 munkavállalója – az országos kormányhivatali létszám hatoda – 130 ingatlanban kaptak helyet, ebből 21-et az MNV-től vettek vagyonkezelésbe.

A kormánymegbízott részletesen beszélt arról az 53 kiemelt beruházásról, amelyek egy részét a kormányhivatal koordinálja, míg a másik részükben csak hatóságként jár el. Az első körbe tartozik a 4-es metró, a Fradi pálya, a Tüske csarnok és a Sorsok Háza is. A második csoportból pedig a Kossuth teret, a Vigadót és a Várkert bazárt említette az előadó, aki elmondta azt is, hogy évi 500 millió forint bérleti díjat fizetnek a használt ingatlanok után, ez a kormányhivatalok összesített bérleti díjának az egyharmada.

Kiemelte Pesti Imre azt is, hogy a bevásárló központokban létesített kormányablakok helyéért nem fizetnek bérleti díjat, mivel az ide betérők növelik az ott lévő boltok forgalmát.

Marjay Gyula elmondta még, hogy a társaság 13 ezermilliárd értékű állami vagyont kezel. Ebből az ingó- és ingatlan vagyon 11,5 ezer milliárd, míg a gazdasági társasági portfólió 1,5 milliárd forintot tesz ki. Az MNV úgy hajtja végre a kormányzati irányelveket, hogy közben megőrzi, és ahol lehet, ott gyarapítja is az állami vagyont tette hozzá.”

Forrás:
Tavaly 1174 ingatlan került ingyen önkormányzati tulajdonba; OrientPress; 2014. március 14.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.