Egyre több a netes előfizetés, de kevés a szolgáltató

„Az internet-előfizetések száma dinamikusan nőtt tavaly Magyarországon, a szolgáltatást nyújtó vállalkozások száma viszont csökkent – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai Tükör című kiadványából.

Az internet-előfizetések száma 2013 végén meghaladta a 6,4 milliót, egy év alatt 19 százalékkal nőtt. Az internetszolgáltatást nyújtó vállalkozások száma viszont csökkent 2013-ban, 14 szolgáltató átadta hálózatát egy másik, meglévő vállalkozásnak. A piac egyre inkább koncentrálódik, az előfizetések közel 93 százalékát 7 szolgáltató biztosítja.

A vezeték nélküli szegmens egy év alatt több mint 27 százalékkal bővült. A nagymértékű változáshoz a KSH szerint erőteljesen hozzájárult az egyre inkább megfizethető mobilinternet, amely 28 százalékkal növekedett. Az összes internet-előfizetés 63 százaléka a mobilkategóriába tartozott, részaránya egy év alatt közel 5 százalékponttal lett nagyobb. Tavaly év végén az összes internetes előfizetés 75 százaléka volt egyéni, 25 százaléka pedig üzleti.

42 milliárd internetszolgáltatásokból
2013 negyedik negyedévében az internetszolgáltatásból származó nettó árbevétel megközelítette a 42 milliárd forintot, ami folyó áron 4,1 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. Az összes árbevétel 35 százaléka mobilinternetes előfizetésekből képződött, az arányuk 2 százalékponttal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Éves szinten az internetszolgáltatásból származó árbevétel tavaly 4,7 százalékkal haladta meg a 2012. évit.

A mobilhálózat adatforgalma 2013-ban 16 százalékkal nőtt, a változás hátterében az okostelefonok és a mobilinternet terjedése áll. Ezalatt a küldött SMS-ek száma 8,9 százalékkal csökkent, az MMS-eké pedig mindössze 0,4 százalékkal emelkedett.

A mobiltelefon-előfizetések száma 2013 végén 11,7 millió volt, az állomány egy év alatt 97 ezerrel, 0,8 százalékkal bővült. Az év utolsó napján száz lakosra 118 mobiltelefon-előfizetés jutott, négyszer annyi, mint vezetékes. A vezetékes telefon fővonalak száma egy év alatt 100 ezerrel csökkent, 2013 végén 2,8 millió volt.”

Forrás:
Egyre több a netes előfizetés, de kevés a szolgáltató; mno.hu; 2014. március 20.
Távközlés, internet, 2013. IV. negyedév (Statisztikai tükör); Központi Statisztikai Hivatal; 2014. március 14. (pdf)

A bejegyzés kategóriája: Internet, szakirodalom, távközlés
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.