Skip to main content
közigazgatás: magyar

Akadálymentes kormányablak nyílt Barcson

Szerző: 2014. március 30.No Comments

„A Somogy Megyei Kormányhivatal 240 millió forint uniós támogatást nyert „A közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése: akadálymentesítés” című pályázati kiíráson. A jelenlegi okmányirodákban, leendő Kormányablakokban megvalósuló beruházás során a közszolgáltatások komplex akadálymentesítése zajlik. Országszerte elsősorban uniós forrásokból, az Új Széchenyi Terv támogatásából valósul meg az integrált ügyfélszolgálatok kialakítása. A mai napon adták át az első, már ily módon kialakított Somogy megyei Kormányablakot.

Az ünnepélyes barcsi átadáson Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár (KIM) mellett jelen volt Szászfalvi László országgyűlési képviselő, Juhász Tibor a Somogy Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, Neszményi Zsolt főigazgató és Racsek József, a Barcsi Járási Hivatal hivatalvezetője. Az új barcsi kormányablak hét munkaállomással nyílt meg. Ezen belül egy fotófülke, öt okmányirodai, és egy integrált ügyfélszolgálati feladatokat ellátó munkaállomás került kialakításra. A Kormányablak az eddigi okmányiroda helyén található meg, a Polgármesteri Hivatal földszintjén, ahol a teljes körű akadálymentesítés is megvalósult. Az ügyintézést ügyfélhívó, és ügyféltájékoztatók segítik.

A nyitvatartási idő alatt összesen 11 fő kormánytisztviselő két műszakban, reggel 8 órától este 20 óráig áll az ügyfelek rendelkezésére. A munkatársak közül 9 fő okmányirodai munkatárs, 3 fő integrált ügyfélszolgálati feladatokat lát el. A Kormányablak helyszíne mellett találják meg a Járási Gyámhivatalt, és a hatósági osztály irodáit. Az elkövetkezendő hónapokban további kormányablakok kezdik meg működésüket országszerte és Somogy megyében egyaránt. A cél a Jó Állam eszménye értelmében az állampolgárok elégedettsége és a közigazgatás hatékony működtetése.”

————-

„A barcsi kormányablakot nyitották meg elsőként Somogyban. Emellett még 12 somogyi helyszínen lesz egyablakos rendszer, azért, hogy az emberek hatékonyabban és rugalmasabban intézhessék ügyeiket.

Juhász Tibor kormánymegbízott SMKH:
– Az ügyfelek az ügyükkel egy ügyintézővel fognak majd kapcsolatba lépni és természetesen a háttérben számtalan kolléga fogja intézni az ügyeiket. Azt azért tudni kell, hogy én úgy gondolom, hogy ezek a kormányablakok az ügyfelek és az állam találkozásának azon színtereként értendő, ahol az állampolgár az ügyének az intézésével kapcsolatban tapasztalatokat fog szerezni, hogyan állnak az ő kérdéséhez, hogyan foglalkoznak vele.

Az ügyintézést hívórendszer és tájékoztatók is segítik. A kormányablak az eddigi okmányiroda helyén a barcsi Polgármesteri Hivatal földszintjén működik, ahol a teljes körű akadálymentesítés is megvalósult. Összesen 11 -en dolgoznak majd itt, reggel 8 órától este 20 óráig várják az állampolgárokat.

Réppásy Róbert igazságügyért felelős államtitkár KIM:
– Amikor egy kormányablakot nyitunk és kormányablakot avatunk akkor valójában nem a közigazgatás nem saját célját szolgálja ezzel a kormányablakkal, hanem a polgárok érdekét szolgálja. A cél, hogy minél közelebb vigyünk az állam szolgáltatásait, az állam közigazgatási szolgáltatásait. Itt a kormányablakban 266 ügyet lehet intézni.

Szerte az országban, több mint 300 helyszínen nyílnak kormányablakok. Így év végére már mindenhol egy ablaknál intézhetik ügyeiket az állampolgárok.”

Forrás:
Akadálymentes kormányablak nyílt Barcson; OrientPress; 2014. március 28.
Megnyílt az első vidéki kormányablak Somogyban; Somogy Televízió; 2014. március 17.