Skip to main content
Internetközigazgatási informatika

Felhőbe kerülhet az állam is

Szerző: 2014. április 1.No Comments

„A felhőalapú megoldások kiépítése lehet a kulcselem a következő évek fejlesztési politikájának a kormányzati informatikában – nyilatkozta lapunknak Loncsár Tibor, a Microsoft Magyarország kormányzati technológiai vezetője. Úgy látja: egy vállalat vagy szervezet akkor működhet sikeresen, ha össze tudja hangolni az informatikai és egyéb funkciók működését a szervezeten belül

– A vevői oldalról igazolt a közelmúltban a Microsofthoz, ahol egy új terület vezetését bízták önre. Milyen stratégiai célok megvalósulásáért hívták a vállalathoz?
– A Microsoft Magyarország a kormány stratégiai partnereként vesz részt idén a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által felállított szakértői munkacsoportban, amely a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó Infokommunikációs Stratégiai Keretprogram megalkotását és végrehajtását, az elkövetkező hét év kormányzati IT fejlesztési politikájának meghatározását, az informatikai értelemben vett „okos állam” kiépítését tűzte ki célul. A fejlesztési terv egyik kulcseleme a felhőalapú technológiai megoldások kiépítése a kormányzati informatikában. Ez nagyon komoly, és összehangolt munkát igénylő feladat, ezért is bíztak meg egy önálló vezetőt ennek a projektnek az irányításával. A feladat megvalósításában ugyanakkor segítséget jelenthet az a tapasztalat, amelyet az elmúlt időszakban felhalmoztam: az utóbbi hat évben az Egyesült Arab Emirátusokban az eGovernment program igazgatójaként irányítottam az Emirátusok e-kormányzati megoldásainak kiépítését, emellett Magyarországon működő nagyvállalatoknál is – a megrendelői oldalon – éveken át tevékenykedtem.

– Korábban informatikai felsővezetőként főként a megrendelői oldalon állt. Milyen tanácsokkal látná el a most hasonló pozíciót betöltőket új székéből a szolgáltatói oldalon?
– Úgy vélem, hogy a legfontosabb, hogy egy vállalat informatikai és nem IT-s funkciói teljes összhangban legyenek és együtt szolgálják a fő célt: a vállalat üzleti tervének a megvalósítását. Ehhez mindenképpen figyelembe kell venni az aktuális informatikai trendeket. Ezek abba az irányba mutatnak, hogy a munkavállalók személyes és céges informatikai eszközei nem válnak külön, így egymásra épülve tudni kell működniük. Az adattárolás pedig egyre nagyobb arányban kerül át felhő alapú rendszerekbe.

– A vállalati informatikában most a felhő mellett a másik kulcsszó a Big Data. Mit jelent ez a Microsoft szempontjából?
– Ma már minden vállalat és szervezet nagy mennyiségű adatot termel, és hozzájuk is óriási adatmennyiség érkezik. Ezek megfelelő rendszerezése, feldolgozása, elemzése és kezelése komoly szakértelmet igényel. A „Microsoft-alapú” felhő megoldás viszont egyben választ jelent a Big Data kvantitatív, vagyis mennyiségi kihívására, és a kvalitatív, vagyis a minőségi kihívásra is.

– Mi a legnagyobb változás, amihez a Microsoftnak most globálisan alkalmazkodnia kell?
– Az egy adott szervezetben használt IT-megoldásokat – legyen szó kütyüről, szoftverről, vagy alkalmazásról – a fogyasztó igényei szerint kell kialakítani. A konzumerizáció hatására már nem az IT mondja meg, milyen legyen a fogyasztó, hanem a fogyasztó diktálja azt, milyen legyen az IT…

Névjegy
Loncsár Tibor Magyarországon szerzett informatika szakos egyetemi diplomát, amelyet az Egyesült Államokban egészített ki szakirányú képzéssel. Magyarországon a Telenornál, a UPC-nél és a Mol csoportnál tett szert tapasztalatokra, az utóbbi hat évben pedig a Dubai eGovernment program igazgatójaként irányította az Emirátusok e-kormányzati megoldásainak kiépítését. 2014. január 15-től a Microsoft Magyarország kormányzati technológiai vezetője (National Technology Officer).”

Forrás:
Felhőbe kerülhet az állam is; Világgazdaság Online; 2014. március 27.