Skip to main content
közigazgatás: magyar

A mindenkori közigazgatásnak alázatot kell mutatnia a polgárok felé

Szerző: 2014. április 4.No Comments

„A mindenkori közigazgatásnak alázatot kell mutatnia a polgárok felé, hiszen „mi a polgárokat szolgáljuk” – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a veszprémi járási hivatal átadó ünnepségén csütörtökön.

„A polgárokat szolgáljuk a polgárok pénzéből, a polgárok érdekeit védve és ezt úgy kell tennünk, hogy méltók legyünk azokhoz a veszprémi polgárokhoz, akik örökül hagyták nekünk ezt a csodálatos várost és ezeket a csodálatos épületeket” – tette hozzá a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Hagyomány és megújulás: „ez volt a jelszavunk az elmúlt négy év alatt, amikor a magyar közigazgatás megújult, hiszen láttunk már számtalan megújítási kísérletet”, amely a múlt megtagadásán, a szervetlen újdonságok bevezetésén alapult, s ezek meg is buktak – mondta Navracsics Tibor.

Hozzáfűzte: legyen szó a tanácsrendszerről, vagy az 1990 utáni régiós törekvésekről, közös volt a sorsuk, alacsony hatékonyságú, a polgárok bizalmát el nem nyert szervezetek jöttek létre.

A közigazgatás átalakításához felhasznált hagyományokhoz bőven volt honnan meríteni az ezeréves magyar államiságból, ugyanakkor az is világos volt 2010-ben, hogy meg kell újulnia a magyar közigazgatásnak, és azt közelebb kell vinni a polgárokhoz – fejtette ki a miniszter.

Az innovációt a megyei kormányhivatalok, a kormányablakok, a korszerűsített járások jelentették, s azt a célt szolgálta, hogy a magyar közigazgatás megállja a helyét a szolgáltatások között; ezt a célt sikerült elérni – közölte.

Kovács Zoltán megyei kormánymegbízott elmondta: a most hat helyen működő veszprémi járási hivatalt egy helyen lesz, a kétmilliárd forintból felújított két patinás épületben. A Balassa-Cseresnyés, valamint a Rosos ház felújításának első üteme fejeződött be most – tette hozzá.

A két épületet az 1800-as évek elején épült Veszprém belvárosában, az itt élő családok Veszprém közigazgatási és társadalmi, vallási életében fontos helyet foglaltak el, így a járási hivatal méltó helyre kerül – állapította meg. Ide kerül majd a járási hivatal mellett a rezsipont és a fogyasztóvédelmi felügyelőség is – jegyezte meg.

A járási hivatal a tervek szerint a nyáron költözik az épületbe, amelynek más részeit a beruházás második ütemében újítják fel.”

Forrás:
A mindenkori közigazgatásnak alázatot kell mutatnia a polgárok felé; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2014. április 3.