Skip to main content
gazdaságinformatika

A Google és az Amazon után a Microsoft is árat csökkent

Szerző: 2014. április 6.No Comments

„Legalábbis, ami a felhőalapú szolgáltatásokat illeti. A két nagy versenytárs után a Microsoft is 35-65 százalék között vág díjain.

Miután a Google drasztikusan csökkentette online tárhelyszolgáltatása, a Drive árait, nem sokkal később számos más felhőszolgáltatás árát is letörte, azzal a nem titkolt céllal, hogy beérje a Cloud Engine piac legmeghatározóbb szereplőjét, az Amazon AWS részlegét.

A hardverárak alapján régóta indokolt árcsökkentési hullám ezzel beindult, néhány napja a piacvezető Amazon is úgy döntött, jelentősen csökkenti árait. Hiába azonban a helyenként közel 65 százalékos esés, egyelőre nem mentek a Google új árai alá.

Aztán tegnap a Microsoft is bejelentette, hogy az Amazon áraihoz igazítja sajátjait. Ezzel a cég is letér a korábbi egységes árazási modellről, a május elsejével életbe lépő árak régiónként eltérőek lesznek. A korábban Windows Azure-ként ismert Microsoft Azure árai 35 és 65 százalék között csökkentek, és nem csak elérték az Amazon árait, hanem néhány százalékkal alá is mentek azoknak…

Az Azure Block Blob (tárhely)szolgáltatás árai egy az egyben megegyeznek az Amazon által meghatározottakkal. Nem csak mások árait vették át, a Microsoft egyúttal bejelentette az Azure család legújabb tagját amivel ezúttal lefelé terjeszkednek. A„Basic” névre keresztelt szolgáltatás 27 százalékkal olcsóbb, mint a többi, hasonló paraméterekkel rendelkező versenytársa. Azoknak szánják, akik nem tesztelnek, nem nagyon vannak kitéve ingadozó terhelésnek, és minél kisebb költségkeretet használnának fel. A trükk ott van, hogy a skálázhatóságot kivették a csomagból.”

Forrás:
A Google és az Amazon után a Microsoft is árat csökkent; Szűcs Péter; IT café; 2014. április 1.
Szerkesztői megjegyzés: A verseny éleződést mutatja, hogy az Ubuntu már feladta: Leáll az Ubuntu One; Gálffy Csaba: HWSW.hu; 2014. április 03.