Skip to main content
Internetművelődés

Ingyeninternet a KönyvtárPont hálózat közösségi tereiben

Szerző: 2014. április 6.No Comments

„Magyarországon elsőként Debrecenben nyitotta meg kapuit a KönyvtárPont hálózat; a szerdán átadott öt új közösségi térben a városközponttól távol eső települések lakosai teljes körű könyvtári szolgáltatásokat vehetnek igényben, valamint biztosítják számukra a számítógép- és internethasználatot is.

„A könyvekből nem erődítményt vagy elefántcsonttornyot kell építenünk, hanem lépcsőket, melyeken mindenki feljebb tud lépni. Ezt a célt szolgálja a KönyvtárPont szolgáltatás rendszere” – idézi Halász János kultúráért felelős államtitkárt az Emberi Erőforrások Minisztériumának szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye.

A dokumentum hangsúlyozza: az öt új közösségi tér teljes körű könyvtári szolgáltatást nyújt, valamint ingyenes számítógép- és internethasználatra is lehetőséget kínál, ezenkívül a látogatók segítséget kapnak az elektronikus ügyintézésben és a hivatalos okmányok beszerzésében is.

A kommüniké felidézi, hogy azért kellett túllépni a hagyományos könyvtári kereteken, mert a Debrecen peremkerületeiben – Kismacson, Nagymacson, Nagysándor-telepen, Lencztelepen, Tégláskertben – élők nem csak fizikai értelemben élnek távol a várostól.

A legtöbb esetben halmozottan hátrányos helyzetű családokról, idősekről van szó, akik körében kiemelkedő arányú a munkanélküliség, az eladósodás és az egészségügyi problémák. A nehéz szociális helyzetben élőknek jelentős segítséget jelenthet egy kérvény megírása, az elektronikus ügyintézés, vagy egy-egy jogi ügy rendezésére – áll a dokumentumban.”

Forrás:
Ingyeninternet a KönyvtárPont hálózat közösségi tereiben; Híradó.hu/MTI; 2014. április 3.