Skip to main content
távközlés

A kistelepülések is elérhetik a nagy sebességű internetet

Szerző: 2014. április 9.április 13th, 2014No Comments

„A kistelepülések is elérhetik a nagy sebességű internetet, ugyanis az európai uniós forrásból támogatott GOP-program részeként a Ponet Optikai Hálózatfejlesztő Kft. építi ki a füzesabonyi, a mezőcsáti, a balmazújvárosi és a mezőkövesdi kistérség egyes településeihez a nyílt optikai hálózatot – mondta Graur Tamás, a Ponet Optikai Hálózatfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója kedden az MTI-nek.

A szakember úgy fogalmazott, a legújabb technológiának számító optikai hálózatnak köszönhetően a néhányszáz és -ezerfős falvaknak sem kell lemondaniuk a nagy sebességű internetről.

Hangsúlyozta, Magyarország településeinek mintegy egynegyede nem rendelkezik optikai hálózati kapcsolattal. A 21. században ez egyenértékű a gazdasági és társadalmi fejlődésből való kimaradással, a leszakadással, a befektetések elmaradásával, a leküzdhetetlen munkanélküliséggel. Az EU-forrásból támogatott GOP-program keretében az Eqnet Zrt. által létrehozott és szakmai támogatása mellett működő Ponet Optikai Hálózatfejlesztő Kft. pedig ez év novemberéig a már említett négy kistérségben hajtja végre az optikai távközlési körzethálózati fejlesztést az Új Széchenyi Terv részeként – ismertette a részleteket.

Hozzátette, a fejlesztésnek köszönhetően Egyek, Egerfarmos, Újlőrincfalva, Tiszadorogma, Tiszavalk, Borsodgeszt, Csincse, Egerlövő, Kács, Négyes települések csatlakoznak azon 2400 magyarországi településhez, ahol kiépíthetővé válik a gyors és megbízható internetkapcsolat.

A magyar kormány idén februárban fogadta el a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiáját, amelyben kitűzte célnak, hogy 2016-ra ne legyen optikával el nem ért (NGA-fehér) település az országban, teljes körűen épüljön ki a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat, a mobil szélessávú lefedettség érje el a 95 százalékot, az átlagos sávszélesség pedig az uniós átlagot.”

Szerkesztői megjegyzés:
Fontos, hogy ezek nyílt hozzáférésű hálózatok lesznek:

„A pályázatok megvalósítását az EQnet Zrt. menedzseli, a kiépülő hálózatokat az EQnet fogja üzemeltetni és a kiépülő kapacitásokat bérbe adni. Mivel a pályázat keretében állami támogatással létesülnek hálózati erőforrások, az EQnet csak a sajáterő megtérülését szolgáló, mennyiségi kedvezménnyel kialakított díjakat kér majd a támogatással épített hálózat használatáért.” illetve „Az állami támogatásokkal kapcsolatos szabályoknak a szélessávú hálózatok kiépítésére vonatkozó európai uniós iránymutatás (a Bizottság 2009/C 235/04 számú közleménye) a közfinanszírozással szerzett előny ellensúlyozása érdekében előírja, hogy az állami támogatással létrehozott hálózat erőforrásait a nyílt hozzáférés (open access) követelményei betartásával kell a piac szereplői számára hozzáférhetővé tenni, beleértve, és az egyes erőforrásokra értelemszerűen alkalmazva a helymegosztást, a teljes átengedést, a bitfolyam hozzáférés adott körülmények között ésszerű módját, például a közeli bitfolyam hozzáférést. Továbbá biztosítani kell az adott területen különböző technológiájú hálózatokat üzemeltető szolgáltatók szabványos felületeken történő hozzáférési igényeinek kielégítését. Az iránymutatás szabályainak megfelelően a támogatás kedvezményezettje (a pályázat keretében megépülő hálózat tulajdonosa és/vagy üzemeltetője) – gazdaságilag és műszakilag indokolt igény esetén, az egyéb szabályozási kötelezettségek sérelme nélkül – nem tagadhatja meg

  • a megépült hálózati szakaszok tekintetében a nagykereskedelmi hozzáférést és – amennyiben a kapacitások ezt lehetővé teszik – a sötét szál átengedését;
  • a kiépülő települési aggregációs pontok tekintetében a helymegosztást a támogatott hálózati elemekhez való hozzáférést, a közös eszközhasználatot, illetve az adott területen különböző technológiájú hálózatokat üzemeltető szolgáltatók szabványos felületeken történő hozzáférési igényének teljesítését biztosítani…”

Forrás:
A kistelepülések is elérhetik a nagy sebességű internetet; Híradó.hu; 2014. április 8.
GOP-2012-3.1.2 – Szélessávú körzethálózati fejlesztések támogatása ; Széchenyi 2020
Optikai hálózatok építése pályázati támogatással; EQNet