Skip to main content
közigazgatás: magyar

Fontos, hogy jól működjön az állam közszolgálati funkciója

Szerző: 2014. április 9.No Comments

„A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint fontos, hogy az állam közszolgálati-közigazgatási funkciója jól működjön, és a polgárok partnert és „ne akadályozó ellenséget” lássanak benne.

Rétvári Bence kedden Budapesten, a Partnerségi Program részeként indított konferenciasorozat újabb állomásán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen hangsúlyozta, a kormány a Magyary program keretében évről évre igyekszik megújítani és fejleszteni a közigazgatást, s a munka egy fontos fázisa mostanra lezárult.

Kiemelte: konzultációsorozat keretében végiglátogatták a kormányhivatalokat és ennek részeként a Partnerségi Program során végiglátogatják az egyetemek jogi karait is.

Az államtitkár az elmúlt időszakot értékelve rámutatott: évente 16 millió közigazgatási és bírósági ügy keletkezik, ebből a Magyary program jogszabályi módosulásai következtében 5 milliónak változott gazdája, és került át általában a jegyzőktől a járási és megyei kormányhivatalokhoz.

A megyei kormányhivatalok ma 17 olyan szervezetet foglalnak magukba, amelyek korábban különállóak voltak. Élükön kormánymegbízott áll, aki nem csak a szabályosságért, hanem eredményességért is felel. Hatvanezer dolgozó munkáltatója változott meg az átalakítások nyomán – mondta az államtitkár, aki összehasonlításul rámutatott: az összes minisztériumban 5-6 ezer ember dolgozik.

Rétvári Bence fontosnak nevezte, hogy az állam közszolgálati-közigazgatási funkciója jól működjön, mert a polgárok 2-3 közigazgatási üggyel találkoznak egy évben. Ha jól működő szolgáltatást biztosítanak számukra, azzal megerősítik a polgárokat abban, hogy jól működik a jogállam. Az is fontos, hogy az államban partnert lássanak, és ne „akadályozó ellenséget”, ha az állam gyenge, 10 millió polgár érdekképviselete gyengül meg – mutatott rá a parlamenti államtitkár.

Az állam ereje ugyanakkor nem önmagáért való, hanem azért, mert más a polgárok érdekeit nem tudja képviselni – fűzte hozzá.”

Forrás:
Fontos, hogy jól működjön az állam közszolgálati funkciója; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2014. április 8.