Skip to main content
informatikatudomány

Elindult a BYTE projekt

Szerző: 2014. április 12.No Comments

„ A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet 2014. márciusától egy új nemzetközi projektben vesz részt. Az Európai Bizottság támogatásával létrejött BYTE (Big data roadmap and cross disciplinarY community for addressing socieTal Externalities) elnevezésű új kutatási projekt arra fókuszál, hogy felmérje, hogy az európai kutatói társadalom és ipari szféra miként tudna 2020-ra nagyobb részesedésre szert tenni az extrém nagy és komplex adathalmazok kezelésének (big data) piacán. A 2,25 millió euró össztámogatású projekt az első olyan kezdeményezés, amely a már alkalmazott big data gyakorlatokat kívánja tanulmányozni. A BYTE hét esettanulmány megvizsgálásával szeretné bemutatni, hogy Európában e terület hogyan tudja a társadalom javára fordítani a tudományok területén és az ipari szférában tapasztalt pozitív jelenségeket.

A BYTE a big data nyilvánvaló pozitívumai mellett különös figyelmet fordít a negatív externáliák beazonosítására is, mint például adatvédelmi kérdések, adatvédelmi jogok megsértése, diszkriminációs kérdések, politikai és kereskedelmi egyensúlytalanságok. A projekt az esettanulmányokon keresztül mutatja be hogyan jelentkeznek a gyakorlatban ezek a pozitív és negatív externáliák, és javaslatokat tesz a pozitív externáliák megtartására és kiáll a negatív externáliák elhagyása mellett.

A vizsgálatok alapján kinyert információk fogják a BYTE európai big data ütemtervének alapját szolgálni. Az ütemterv részletezni fogja azokat az elengedhetetlen politikai és kutatási lépéseket, amelyek segítségével hogy 2020-ra meghatározóbb szereplői lehetünk ennek a piacnak.

A BYTE célja továbbá egy nemzetközi big data közösség kiépítése annak érdekében, hogy a projekt során meghatározott ütemtervet a gyakorlatban is alkalmazzák majd, és építsenek a projekt eredményeire. A tagok az adatmenedzsment folyamatának bármely szintjéről képviseltethetik magukat, legyen az magánszemély vagy szervezet, amely érdeklődik a big data területe iránt.

A BYTE végeredményeképpen egy egészségesebb és hatékonyabb adatgazdaság fog létrejönni, amely képes reagálni a tudomány, ipar, politikai döntéshozók és állampolgárok szükségleteire és aggodalmaira. A projekt egy irányító csoportot is létrehoz annak érdekében, hogy a projekt eredményeire építve kössék össze e terület keresletét annak kínálatával, így alakítva ki a big data „piacát”…”

Forrás:
Elindult a BYTE projekt; Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet; 2014. április 11.
Byte