Skip to main content
közigazgatási informatika

Bécsben tartotta harmadik ülését a Közép-Európai Kibervédelmi Platform

Szerző: 2014. április 16.No Comments

„A 2013-ban létrejött Kibervédelmi Platform – amelyben a magyar, lengyel, cseh, osztrák, valamint a szlovák kormányzat kiberbiztonsággal foglalkozó szervei, nemzeti biztonsági felügyeletei, kormányzati és katonai eseménykezelő központjai vesznek részt – tovább erősíti a V4-ek és Ausztria kibervédelmi együttműködését, és munkacsoportok felállításával segíti elő az operatív regionális kibervédelmi partnerség kialakítását. Többek között erről született megállapodás Bécsben, az április 9-10-e között megrendezett harmadik Közép-Európai Kibervédelmi Platformon.

A Közép-Európai Kibervédelmi Platform 2013 májusában közös osztrák és cseh kezdeményezés nyomán jött létre azzal a céllal, hogy a kibertámadásokra vonatkozó információcserével, a legjobb gyakorlatok, tapasztalatok és szaktudás megosztásával segítsék egymást a tagországok. Hozzájárul továbbá a résztvevő államok kapacitás- és képességfejlesztéséhez is a közös képzések, oktatások, gyakorlatok és kutatás-fejlesztések összehangolása révén. A Platform jövőbeni célja a nemzetek feletti, regionális szintű kibervédelmi tudatosság és kockázatkezelés kialakítása.

A mostani bécsi megbeszélés prioritása a Platform hároméves munkaprogramjának és az együttműködés alapelveinek elfogadása. A bécsi megbeszélésnek az eredményei 2014 júniusában, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz tartozó Nemzeti Biztonsági Felügyelet szervezésében, hazánkban megrendezendő kibervédelmi gyakorlat során kerülnek tesztelésre. Ezzel kapcsolatban Zala Mihály, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnöke elmondta, hogy a magyar szakemberek kiemelkedő tudásának és szakértelmének köszönhető, hogy a Visegrádi együttműködés országai és Ausztria részvételével létrehozott Platform első kiberbiztonsági gyakorlatának nemcsak szervezője, hanem tervezője is Magyarország.

A Platform tagjai közötti információ megosztása érzékeny adatokat is érinthet, ezért a résztvevők megvitatták egy biztonságos információmegosztó felület kialakításának lehetőségét is, valamint határokon átnyúló, közös kibervédelmi gyakorlatok és munkacsoportok felállítását is.”

Forrás:
Bécsben tartotta harmadik ülését a Közép-Európai Kibervédelmi Platform; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2014. április 10.