Skip to main content
gazdaságInternetmédia

Valaki kimondta: „Félünk a Google-tól”

Szerző: 2014. április 21.No Comments

„Megmondom nyíltan, hogy félünk a Google-től – mondta Mathias Döpfner, a német Axel Springer kiadóvállalat vezérigazgatója, aki szerint netes cég kezében túl nagy hatalom van már.

Nyílt levélben ment neki a Google-nek a német Axel Springer kiadóvállalat vezérigazgatója, Mathias Döpfner. Levelének lényege az, hogy a Google kezében már túl nagy hatalom összpontosul és ez félelmet kelt a szabad médiában, legyen szó online vagy nyomtatott kiadványokról.

Döpfner nyílt levele a Frankfurter Allgemeine Zeitungban jelent meg, és Eric Schmidt Google-vezért szólította meg vele, akinek előzőleg ugyanebben a lapban jelent meg egy cikke, amelyben több más mellett dicsérte a Springer és a Google közötti együttműködést.

A német vállalatvezető levelében elismerte, hogy a két óriáscég piaci kapcsolata kielégítő, saját magáról pedig azt írja, hogy a Google üzleti sikereinek nagy csodálója. De azt is leírja, hogy az Európai Bizottság szankcionálta és bírálta a Google által alkalmazott üzleti modellt, amelyet más körökben egyszerűen zsarolásnak hívnak.

A Google akkora adattömeget birtokol, hogy helyzete csak a német posta egykori monopolhelyzetéhez hasonlítható Döpfner szerint, ezért is volna szükségszerű, hogy átlátható és korrekt módon működjön.

Döpfner nem csak a Google-ről, hanem a Facebookról is szót ejtett, az azt vezető Mark Zuckerberg egyik – szerinte borzasztó – mondatát idézve, amely szerint akinek nincs rejtegetni valója, annak nincs félni valója sem. A Springer-vezért ez a mondat a totalitárius rendszerekre emlékezteti, azt írja, a Stasi-vezér mondhatta volna pont ezt.

A Google-alapító Larry Page-ról pedig azt írja, hogy amaz egy adatvédelmi szabályok és felelősség nélküli világot képzel el. Aztán végezetül még arra hívja fel a figyelmet, hogy a történelmi tapasztalatok szerint a monopóliumok nem túl hosszú életűek.”

Forrás:
Valaki kimondta: „Félünk a Google-tól”; HVG.hu; 2014. április 18.