Skip to main content
közigazgatás: magyar

A gépjárműveket érintő ügyek a legnépszerűbbek a Jászságban

Szerző: 2014. április 24.április 27th, 2014No Comments

„A gépjármű ügyintézéssel kapcsolatos okmányirodai feladatok és a szociális ügyekkel kapcsolatos feladatok adják a legtöbb intéznivalót a Jászberényi Járási Hivatalnak. Az ügyeiket intézni kívánó állampolgárok ügyintézését, azonban idéntől a Szolnokon működő kormányablak mellett további két, a Jászberényi Járási Hivatal keretein belül működő kormányablak is segíti: előbb Jászfényszarun, majd Jászárokszálláson nyílt integrált kormányzati ügyfélszolgálat, ahol immár hétfőtől péntekig reggel 8 órától este 20 óráig intézhetik ügyeiket az ügyfelek – emelte ki Dr. Dobos Róbert, a Jászberényi Járási Hivatal vezetője.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében kilenc járás lett kialakítva az elmúlt évben. A Jászberényi Járási Hivatal élére Dobos Róbertet nevezték ki, aki több mint 12 évet töltött el a közigazgatásban, de mint azt a Rádió Orientben elmondta, a mostani megbízatása – az egyébként igen fontos szakmai kérdések napi tisztázása mellett – sokkal inkább jelent egyfajta irányítási, logisztikai feladatot.

A Jászság területén élők alapvetően mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkoztak, de az elmúlt évtizedekben jelentős ipari fejlesztések történtek. Kiemelendő Jászberényben az Electrolux Zrt, a Jász-Plasztik Kft, míg Jászfényszarun a Samsung Electronics Magyar Zrt, de Jászárokszálláson is jelentősen nőtt az ipari foglalkoztatás. A Jászság tehát mára vegyes arculatú, mert mezőgazdasági arculatát sem vesztette el amellett, hogy iparosodott – hangsúlyozta Dobos Róbert. A Jászság bár jelentős foglalkoztatottsággal és ily módon egyfajta megtartó erővel bír, ugyanakkor a fiatalok egy jelentős része – különösen a Jászberényen kívüli Jászsági településeken igaz ez – elmegy „szerencsét próbálni” a fővárosba vagy külföldre.

A járási hivatalban itt is, mint mindenütt az országban számos feladattípus jelenik meg, de az ügyfelek által leginkább keresettebb – az itt intézendő ügytípusok jellegéből adódóan – az okmányiroda. Jászberényben közel 50 autókereskedő van, így az autóvásárlással kapcsolatos ügyek száma igen jelentősnek mondható. Természetesen a szociális vagy a különböző nyugdíjfolyósítással kapcsolatos ügyekkel, TAJ kártya igénylésekkel illetve a fogyatékossági támogatásra való jogosultság megállapítása céljából is sokan keresik fel a hivatalt.

A Jászberényi Járási Hivatal országos viszonylatban közepesnek, míg megyei viszonylatban a szolnoki után a második legnagyobbnak mondható, amely jelenleg 111 fővel és öt szakigazgatási szervvel működik. A szakigazgatási szervek közül a járási gyámhivatal a törzshivatal épületében, míg a másik négy a város különböző pontjain működik, valamennyi jól megközelíthető, frekventált helyen. A törzshivatal Jászberényben, a város központjában, a két kirendeltség pedig Jászfényszarun és Jászárokszálláson szintén a település központjában található. Hat kisebb településen pedig két ügysegéd látja el a feladatokat a hét kijelölt napjain.

Jászfényszarun nyílt meg a megye első új típusú Kormányablaka ez év február 10-én, Jászárokszálláson pedig a harmadik március 27-én, ahol több mint 260 ügykör intézhető hétfőtől péntekig reggel 8 és este 20 óra között. A hosszú nyitva tartást még meg kell szokniuk az állampolgároknak, ugyanakkor már most több pozitív visszajelzést kaptak – emelte ki a Járási Hivatal vezetője.

Az új jogszabályi rendelkezésekkel kapcsolatban is nagy az érdeklődés, ilyen a kiemelt ápolási díj, vagy a földműves nyilvántartás és az új Polgári Törvénykönyv hatályba lépésével bevezetett támogatott döntéshozatal jogintézménye, amelyek jelentős feladatkör-bővülést okoztak a Hivatal mindennapi életében.

A jövő terveivel kapcsolatban a Rádió Orient vendége hangoztatta a meglévő feladatok flexibilitását, hiszen a kormányablakokban intézhető ügyek száma nem áll meg a 260-nál, mind azok, mind pedig a Kormányablakok száma várhatóan folyamatosan nőni fog.”

Forrás:
A gépjárműveket érintő ügyek a legnépszerűbbek a Jászságban; OrientPress.hu; 2014. április 24.