Skip to main content
informatika

Craft konferencia: beszéljünk a szoftver minőségéről!

Szerző: 2014. április 25.No Comments

„Nagyobb tech-cégek számára óriási kihívás olyan szoftvert készíteni, amely egyenletes, konzisztens minőségű, jól tervezett és a könnyű üzemeltetni, fenntartani is. A Craft konferencián az igényes fejlesztés szempontja kerül középpontba – egyéni és szervezeti szinten, illetve az azt segítő új generációs eszközökről is lesz szó.

Az elmúlt időszakban volt néhány látványos szoftveres kudarc a tech-szektorban, elegendő csak az iOS 6-tal bevezetett új Apple Maps gyerekbetegségeire, vagy az új amerikai egészségbiztosítási rendszert („Obamacare”) kiszolgáló infrastruktúra hibáira gondolni. Ilyen kisebb-nagyobb kudarcok számolatlanul találhatóak mindenhol, az egyetlen igazi ellenszere a tisztességgel elkészített szoftver, a becsületes iparosmunka a fejlesztők részéről. Vagy angol kifejezéssel a craftsmanship.

A craftsmanship jóval többet takar, mint a hibamentesen és gyorsan futó szoftvert. A jó iparosmunka eredménye a könnyen fenntartható, továbbfejleszthető, egyenletesen magas minőségű termék, amelyet a szervezet ráadásul konzisztensen, folyamatosan elő tud állítani. A szoftverfejlesztés (mint minden gazdasági tevékenység) is a kompromisszumokról szól. Az igényes munkát fókuszba helyező termékfejlesztés a minőség, az időigény, a költségek dolgában egy egészen más egyensúlyt keres, mint a korábbi megközelítések, ettől függetlenül azonban lehet hosszabb távon kifizetődőbb és sikeresebb, mint más paradigmák.

A konferencia e témát fogja részletesen körüljárni, három fő kérdéskörbe csoportosítva:

  • nyelvagnosztikus fejlesztési módszerek, best practice-ek: hogyan lehet a fejlesztő jobb szakember és üzleti szempontból hasznosabb tagja a szervezetnek
  • csapat- és szervezetszintű kérdések: hogyan lehet az agilis fejlesztést vagy a devops filozófiát összeházasítani az igényes szoftverfejlesztéssel, hogyan hozhatóak létre jobban működő, a minőségre is koncentráló csapatok – és hogyan válhatunk nagyszerű fejlesztőből jó vezetővé?
  • új trendek, feltörekvő technológiák, friss területek: funkcionális programozás és nyelvek, elosztott rendszerek, newsql, Erlang design pattern; olyan, viszonylag új fogalmak, eszközök és megközelítések, amelyek kötődnek a minőségi programozáshoz, könnyebbé teszik a konzisztens tevékenységet

Ahogy azt már az Ramp-Mloc.js-Stretch és immár Craft konferenciából álló sorozat esetében megszokhattuk, az előadók listája egészen sziporkázó. „Az előadók között lesz többek között Douglas Crockford, aki utálja, hogy ha a JavaScript atyjának hívják, Bruce Eckel, aki a mai napig az egyik legnépszerűbb Java és C++ könyv szerzője, Dan North, aki világszinten elismert agilis szakértő, Gojko Adzic, a minőségi fejlesztés egyik fő szószólója, Jeff Hodges, aki a Twitter berkein belül épít elosztott rendszereket, és ennek a fortélyaira meg fog tanítani minket; John Willis, akinek a neve egyet jelent a Devopsszal, Michael Feathers, aki a fejlesztők egyik bibliáját írta, Mitchell Hashimoto, aki olyan népszerű fejlesztőeszközök megalkotója, mint a Vagrant, Packer és a SERF vagy például Michael Nygard, aki a világ egyik legelismertebb előadója architekturális kérdésekben” – mondta Hodicska Gergely, a konferencia főszervezője, a Ustream fejlesztési vezetője.

A szervezők elmondása szerint ez lesz a sorozat eddigi legnagyobb eseménye, az 55 előadó 4 kontinens 16 országából érkezik. A konferenciához kapcsolódóan 6 ingyenes meetupot szerveznek és további 4 exkluzív workshop is része az eseménynek. A jegyek értékesítése még javában folyik, de már most mintegy 200 külföldi résztvevő vásárolt jegyet, így nem csak a színpadon, de a nézőtéren/előtérben is igazi nemzetközi konferenciára számíthatunk.

A részletes program és további információk a konferencia honlapján érhetőek el…A konferencia április 23-25-én lesz, a helyszín a nemrég megnyílt Duna-parti Bálna.”

Forrás:
Craft konferencia: beszéljünk a szoftver minőségéről!; Gálffy Csaba; HWSW.hu; 2014. április 01.