Skip to main content
közigazgatás: magyar

Rétvári Bence: Zajlik a Magyary-program finomhangolása

Szerző: 2014. április 27.No Comments

„…Zajlik a finomhangolás

A Magyary Program minden évben a környezethez és a felmerülő társadalmi igényekhez igazodik, hangsúlyozta Rétvári. A program alkalmazkodóképességét igazolják a közelmúlt partnerségi konferenciái is, a közigazgatási szakemberekkel, valamint a tudományos élet szereplőivel folytatott egyeztetések. A Rádió Orient műsorában Rétvári Bence elmondta, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szakmai stábja befogadta és feldolgozta a kormányhivatalokban, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az egyéb tudományos körökben elhangzott tanácsokat. „Mindenkinek van lehetősége visszajelzést küldeni” – hangsúlyozta az államtitkár. Rétvári kiemelte, 3 hete zárult le a kormányhivatalokkal való egyeztetés, most a tudományos szféra következik.

A konferenciák során leggyakoribb visszajelzésként a dereguláció folytatása, a felesleges szabályok kiiktatása merült fel. Az egyszerűsítést a számok is igazolják: évente 16 millió közigazgatási üggyel számolhatunk, azaz 2-3 ügy jut minden felnőtt emberre. A parlamenti államtitkár hozzátette, a politikai javaslatok a gyakorlati élet visszajelzései. A közigazgatási szakemberek mellett a joghallgatók is lehetőséget kapnak a véleménynyilvánításra. A rendszer finomhangolása mellett a fiatalok bevonása több pozitív hozadékkal bír: diplomamunkák, OTDK-s anyagok születhetnek, a hallgatók a közigazgatás számára fontos témákban kutatnak.

A közigazgatás terén sok eredményről számolhatunk be, ütemezetten zajlik a folyamatos átalakítás. A kormányhivatalokat a járások, majd a kormányablakok követték, közel 2000-2500 ügy egy helyszínen való intézése válik elérhetővé. „Bármelyik kormánynak becsületére válna, ha ilyen közigazgatási reformot tudna maga mögött’ – vélekedett Rétvári Bence.”

Forrás:
Közel a családi csődvédelem; OrientPress; 2014. április 25.