Skip to main content
informatikaközigazgatási informatika

Európai kiberhadgyakorlatot tartanak ma

Szerző: 2014. április 29.No Comments

„A harmadízben megrendezett gyakorlat fő célja, hogy tesztelje a kidolgozott vészhelyzeti megoldásokat, illetve a nemzetközi együttműködés hatékonyságát.

Több mint 200 szervezet és 400 kiberbiztonsági szakértő részvételével ma zajlik a Cyber Europe 2014 (CE2014) elnevezésű gyakorlat, amelyen az EU és az EFTA (European Free Trade Association) 29 tagállama vesz részt.

A gyakorlat hasonlóképpen zajlik, mint az elmúlt években szokásossá vált események: a résztvevőknek szimulált, de a valós körülményeket pontosan modelláló környezetben biztonsági incidenseket kell kezelniük. Ezek között vannak a kibervédelmi rendszert, az államigazgatást, illetve a magánszektort (energiaellátás, távközlés) érintő támadások, és a gyakorlat célja, hogy a nemzetközi együttműködésben végrehajtott akciók hatékonyságát, minőségét vizsgálják. Több, hasonló probléma megoldására kialakított vészmegoldási forgatókönyvet is tesztelnek.

A 2010 óta kétévente megrendezett gyakorlatot a fent említett szervezetek közreműködésével az európai hálózat- és információbiztonsági ügynökség (European Union Agency for Network and Information Security – ENISA) szervezi. A korábbi, viszonylag egyszerű szerkezetű gyakorlat 2014-re már háromfázisossá vált: az első a technikai rész (döntő mértékben egyetlen nap, ma, de ez a gyakorlati fázis valójában az év hátralévő részében is zajlik), a második az operációs/taktikai, a harmadik pedig a stratégiai/politikai szinteken zajló gyakorlat.”

Forrás:
Európai kiberhadgyakorlatot tartanak ma; Dajkó Pál; IT café; 2014. április 28.