Skip to main content
közigazgatás: magyar

Végvár 2014 – feladat teljesítve!

Szerző: 2014. május 2.No Comments

„A magyar felsőoktatásban egyedülálló az a közös közszolgálati gyakorlat, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartottak Végvár 2014 elnevezéssel. A négy helyszínen rendezett kétnapos eseményen szimulált helyzetekben kellett feladatokat teljesíteniük a gyakorlatban résztvevő több mint 800 hallgatónak, akik az intézmény mind a három karát képviselték. A rendezvény keddi napján Hende Csaba honvédelmi miniszter is látogatást tett a Hungária körúti campuson.

Tavaly egy feltételezett árvízhelyzet kezelésében kellett helyt állniuk a hallgatóknak, idén egy hasonlóan összetett feladatot kellett a hallgatóknak megoldaniuk. Illegális migrációs hullám kezelése, egy külső fegyveres csoport támadása és a honvédségi erők alkalmazása volt a gyakorlat fő tárgya,a melynek során egy áramszünetet is modelleztek. A helyszínek közül a Hungária körúti és a Farkasvölgyi úti campusokon elsősorban elméleti, míg a csobánkai és ócsai gyakorlótereken gyakorlati feladatokat kellett végrehajtaniuk a hallgatóknak.

Prof. Dr. Patyi András rektor, a rendezvény keddi napján tartott beszédében elmondta, hogy a mostani gyakorlat a tavalyinál szándékoltan veszélyesebb szituációt foglalt magában, részben a civil hallgatók miatt. A Közigazgatás-tudományi Karon igazgatásszervezőként tanuló hallgatók ugyanis tanulmányaik során megismerik az Alaptörvény különleges jogrendre vonatkozó szabályait és a Végvár 2014 remek lehetőséget ad arra, hogy ezen rendelkezéseket a gyakorlatban is összeköthessék a konkrét közigazgatási, katonai, rendészeti, katasztrófavédelmi intézkedésekkel. Az egyenruhás hallgatók pedig a saját hivatásrendjük parancsnoki feladataira készülnek a közös közszolgálati gyakorlattal.

Dr. Kovács Gábor rendőr dandártábornok, a gyakorlat vezetője elmondta, hogy hosszas előkészítő munka előzte meg az eseményt, amelyen külső együttműködő szervektől érkező megfigyelők is ellenőrizték az elvégzett feladatokat. A gyakorlat megvalósításában részt vettek a Magyar Honvédség, a Magyar Rendőrség, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Nemzeti Adó és Vámhivatal valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal szakemberei. Kovács Gábor szerint a gyakorlat nagyon jó példa arra, hogy az egyetemen lévő különböző hívatás rendek hogyan tudnak együttműködni, a közös feladatokat végrehajtani és az itt megszerzett tudást a gyakorlatban alkalmazni.”

Forrás:
Végvár 2014 – feladat teljesítve!; Nemzeti Közszolgálati Egyetem; 2014. április 30.