Skip to main content
szakirodalomtávközlés

Megéri mobilhálózat fejlesztésébe invesztálni

Szerző: 2014. május 11.No Comments

„Egy tanulmányból kiderül, hogy a mobilhálózat minőségébe fektetett beruházás kiváló pénzügyi megtérülést eredményez a szolgáltatóknak.

Az Ericsson által készített új tanulmányból kiderül, hogy a hálózat minőségébe és teljesítményébe fektetett beruházások megnövekedett szintje fenntartható versenyelőnyt hoz és a pénzügyi bevételek emelkedését hozza a szolgáltatóknak.

A tanulmány szerzője, Raul Katz, a Columbia Business School üzletistratégia-kutatási igazgatója összefüggést fedezett fel a mobilhálózatok fejlesztésébe fektetett tőkeberuházások, valamint a szolgáltatók technikai, kereskedelmi és pénzügyi teljesítménye között.

Katz átfogó statisztikai elemzést készített három piacon (Brazília, Mexikó és az Egyesült Államok) három év negyedéves adatainak felhasználásával.

A tanulmány megállapította, hogy a 10 százalékos tőkeráfordítás-növelés a piaci részesedés növelését, a felhasználónkénti átlagos bevétel (ARPU) jelentős emelkedését és az elvándorlás csökkenését eredményezte a példaként használt brazil szolgáltatónál. A kereskedelmi teljesítmény fent említett javulásával a szolgáltató a szolgáltatásbevételek 5,5 százalékos, az EBITDA-árrés 6,4 százalékpontos és a tevékenységekből származó szabad pénzeszközváltozás 6,7 százalékos növekedését tapasztalta.

A Mexikóban és az Egyesült Államokban végzett elemzés ugyanazt az erőteljes összefüggést mutatta a beruházások, a teljesítmény és a pénzügyi adatok között, mint Brazíliában.

„A tanulmány eredményei végre számszerűsítve is mutatják, amit tapasztalati úton már egy ideje tudunk, – mondta el Johan Haeger, az Ericsson taktikai marketinggel foglalkozó részlegének vezetője. – A megfelelően célzott tőkeráfordítás a hálózati teljesítmény növekedését eredményezi, ami pedig jobb piaci teljesítményhez vezet. A Consumer Lab által korábban végzett átfogó kutatás megállapította, hogy a hálózati teljesítmény elsődleges hatással van az előfizetői hűségre, ezen keresztül pedig csökken az elvándorlás is.”

Egy brazil szolgáltatónál például az összesített elvándorlás egy százalékpontos csökkenése két negyedévvel később a szolgáltatásbevételek 6,86 százalékos növekedését eredményezte. A kedvezőbb pénzügyi bevétel oka nemcsak a költségmegtakarítás, hanem a bevételek növekedése is. A tanulmányban ismertetett statisztikai eredmények más egyéni szolgáltatók forgatókönyv-elemzéséhez is felhasználhatók. Ezek a szimulációk feltárják, hogy a beruházásorientált piaci stratégia jelentős pénzügyi eredményeket hoz. Ezek az előnyök nagy részben azelőtt keletkeznek, hogy a versenytársaknak idejük lenne reagálni.”

Forrás:
Megéri mobilhálózat fejlesztésébe invesztálni; Híradó.hu/Ericsson; 2014. május 9.