Skip to main content
Internetjog

A Google-nak kérésre el kell távolítania az online keresőmotorok találataiban megjelenő személyes információt

Szerző: 2014. május 18.No Comments

„A Google-nak el kell távolítania az online keresőmotorok találataiban megjelenő személyes információt, ha az érintett magánszemély ezt kéri. Így rendelkezett egy spanyol állampolgár panaszának helyt adva az Európai Bíróság, az internetes szólásszabadság elé helyezve a személyi adatok védelmét.

Nagy jelentőségű döntést hozott kedden az Európai Bíróság, amikor egy spanyol állampolgár panaszára a „feledés jogának” igazolhatósága mellett döntött. A luxembourgi testület ítélete értelmében az internetes szolgáltatók kötelezhetők az online keresőmotorok eredményeiben megjelenő információk eltávolítására, ha az érintett magánszemély úgy kívánja.

Viviane Reding, az EU igazságügyi biztosa a személyi adatok védelmének áttörő sikereként értékelte a Bíróság ítéletét.

A bírósági ítélet előzményeként egy spanyol állampolgár, Mario Costeja González panaszolta be a Google-t azért, mert nevének beírására a keresőmotor kidobott egy, a La Vanguardia nevű spanyol napilapban 1998-ban megjelent cikket, ami az illető személy társadalombiztosítással szemben fennálló tartozásáról és emiatt házának küszöbönálló elárverezéséről szólt. González szerint azonban ez az információ alkalmas a személyének a lejáratására, ugyanis a cikk állítása időközben érvényét veszítette, miután rendezte a tartozását.

A spanyol férfi kérésére a spanyol adatvédelmi hatóság a szóban forgó információnak adatbázisából való eltávolítására szólította fel a Google-t, amit a bírósági ítélet most maradéktalanul jóváhagyott.

Luxembourg indoklása szerint ugyanis az embereknek jogukban áll információknak a keresőmotorokból való eltávolítását követelni, ha a szóban forgó információ „nem felel meg a valóságnak”, vagy teljesen elavult.

„Amennyiben tehát egy személy neve alapján indított keresés nyomán megjelenő találati listán egy olyan weboldalra mutató link szerepel, amely a kérdéses személyre vonatkozó információkat tartalmaz, az érintett közvetlenül megkeresheti a működtetőt, vagy ha az kérelmének nem ad helyt, a hatáskörrel rendelkező hatóságokhoz fordulhat annak érdekében, hogy – bizonyos feltételek fennállása esetén – töröljék ezt a linket a találati listáról” – áll a Bíróság ítéletében.

A Google egyik illetékese csalódottságának adott hangot, mivel a keddi határozat ellentmond a bírósági főtanácsnok tavaly kiadott, nem kötelező érvényű véleményének, amely szerint az érzékeny információk keresési találatokból való eltávolítása sérti a szólásszabadságot.

Egy, a szólásszabadságért küzdő csoport, az Index on Cenzorship ugyancsak bírálta az ítéletet, mivel az alapján szerinte mostantól bárki, jogi felülvizsgálat nélkül kivehet az internetes keresőmotorokból olyan információkat, amelyek nem tetszenek neki. A csoport ezt ahhoz hasonlította, mintha valaki bemenne egy könyvtárba és az ott található könyvek bezúzását követelné.”

Forrás:
Spanyol férfi fektette kétvállra a Google-t; Bruxinfo; 2014. május 14.
Az internetes keresőmotor működtetője felelős a harmadik fél által közzétett weboldalakon megjelenő személyes adatokat érintő, általa végzett adatkezelésért; Európai Unió Bírósága; 70/14. sz. sajtóközlemény; 2014. május 13. (pdf)
Index blasts EU court ruling on “right to be forgotten”; Index on Censorship; 2014. május 13.
Lásd még: Web groups brace for flood of data requests; Alex Barker/Richard Waters/James Fontanella-Khan; Financial Times; 2014. május 13.