Kevesebben vágyhatnak a kistelepülések élére

„Alig éri meg kistelepülésen polgármesterként tevékenykedni: az 500 lakosúnál kisebb önkormányzatok vezetői az ősztől mindössze bruttó 149 ezer forintot keresnek majd havonta.

Nem feltétlenül lesz tolongás a kistelepülések polgármesteri címéért az őszi önkormányzati választásokon, az önkormányzati törvény módosítása értelmében ugyanis akár háromszoros különbség is lehet a megyei jogú városok és a kistelepülések vezetőinek fizetése között. A Belügyminisztérium korábban azzal magyarázta a bértábla változását, hogy a helyhatóságoktól több feladat az államhoz került, így a polgármestereknek is kevesebb dolguk lesz. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke szerint azonban az érvelés nem állja meg a helyét, hiszen az iskolákat átvette ugyan az állam, de az önkormányzatok új feladatokat is kaptak: a rendvédelmet, közfoglalkoztatást, kéményseprést.

A főállású polgármesterek díjazása jelenleg a lakosság számától függően bruttó 270 ezer és 638 ezer forint között van, a 38 650 forint illetményalap legalacsonyabb szorzószáma 7 – az ezernél kevesebb lakosú települések esetében –, a legmagasabb pedig 16,5.

Az ősztől hatályba lépő módosítás értelmében az 500-nál kevesebb lakosú települések első embere a helyettes államtitkár illetményének 20 százalékát keresi majd, ami bruttó 149 ezer forint. A lakosságszámtól függően a százalékarány legfeljebb 80 százalék lehet, azaz a 30 ezer lakos feletti város esetében a polgármester fizetése 598 ezer forint. Schmidt szerint, ha a polgármesterek és a jegyzők fizetését csökkentik, a polgármesteri hivatalokban mindenkinek kevesebb lesz a fizetése, így az ügyintézők bére a minimálbérnél áll majd meg…”

Forrás:
Kevesebben vágyhatnak a kistelepülések élére; Napi Gazdaság Online; 2014. május 16.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.