Skip to main content
közigazgatási informatika

A számítógépes rendszerek felkészültek a választás vasárnapi lebonyolítására

Szerző: 2014. május 22.No Comments

„A számítógépes rendszerek felkészültek a választás vasárnapi lebonyolítására, javában zajlik a választási informatikai rendszer főpróbája.

Egyelőre probléma nélkül zajlik a választási informatikai rendszer főpróbája, a számítógépes rendszerek felkészültek a választás vasárnapi lebonyolítására – mondta Deményné Kertész Krisztina, a választási informatikai rendszerért felelős IdomSoft Zrt. vezérigazgató-helyettese keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Kedd reggel kezdődött az informatikai rendszer nyilvános főpróbája valamennyi választási iroda részvételével: minden állomáshelyről reggel küldtek a központba napközbeni részvételi adatot, most a teszt-eredményadatok rögzítése folyik, és modellezik a szavazatösszesítést is – ismertette. A résztvevőknek eközben rendkívüli eseményeket is kell rögzíteniük a rendszerben. A próba célja, hogy a választási apparátus begyakorolhassa a választásnapi feladatait, és ezeket az éles helyzetben készségszinten alkalmazhassák. Mint mondta, a szavazás napján a részvételi adatokról 7, 9, 11, 13, 15, 17 és 18.30-kor küldenek adatokat, ezek megjelennek a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n is.

A szavazókörök este 7 órakor bezárnak, és megkezdődik a szavazatok összeszámlálása is, ám az eredményeket – mivel Olaszországban akkor zárnak a szavazókörök – csak este 11 óra után hozhatják nyilvánosságra. Ez azt jelenti, hogy már viszonylag magas feldolgozottságú adatok jelennek meg a NVI oldalán. Ekkor telnek meg adatokkal azok az aloldalak is, amelyeken például a listákra leadott szavaztok területi megoszlása vagy a településszintű adatok tekinthetők meg, újdonságként pedig lesz olyan oldal is, amelyen az látható, hogy egy-egy lista hányadik helyen szerepel az adott megyében.

Este 11 óra után nyomon követhető lesz, hogy miként alakultak ki az eredmények, így az is, hogy a szavazatok hány százalékos összesítésénél lépte át egy-egy párt a mandátumhoz jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt. A választási oldalon megtekinthetők lesznek – ahogyan az országgyűlési választás idején is – a szavazókörök körüli százötven méteres „relatív kampánytilalom” határai is.”

————

„A Nemzeti Választási Iroda (NVI) informatikai rendszere nem kapcsolódik össze közvetlenül az uniós eredményeket közzétevő központi oldallal, de utóbbinak az elérhetősége vasárnap megjelenik majd a www.valasztas.hu-n – közölte a választási informatikai rendszerért felelős IdomSoft Zrt. vezérigazgató-helyettese keddi sajtótájékoztatóján. Deményné Kertész Krisztina elmondta, a központi európai uniós (EU-) honlapra is vonatkozik az a szabály, hogy a részeredményeket és az eredményeket csak este 11 óra után lehet közzétenni, és az unió már az összesített adatokat fogja közölni. Az EU a tagállamok választási szerveitől nem kérte, hogy adjanak tájékoztatást vasárnap az előzetes vagy a végleges adatokról. Az egyes tagországok eredményei a saját választási rendszerükből olvashatók ki.

Az uniós oldalon ugyanakkor este 9 órától exit poll adatokat jelentetnek meg – közölte Deményné Kertész Krisztina. Vasárnap este 11 óra után az NVI honlapján 80-95 százalék körüli feldolgozottságú eredmény várható – tette hozzá.”

Forrás:
Már izzítanak a vasárnapi választásokra ; HVG.hu/MTI; 2014. május 20.
A magyar EP-választási informatikai rendszer nem kapcsolódik össze az unióssal; SG.hu/MTI; 2014. május 20.