Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarszakirodalom

Francia-magyar városfejlesztési szeminárium Budapesten

Szerző: 2014. május 22.No Comments

„A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar, a párizsi Politikatudományi Intézettel – a Sciences Po-val, a Magyarországi Francia Nagykövetséggel, a Budapesti Francia Intézettel és a Városfejlesztés Zrt.-vel együttműködve konferenciát szervez Az operatív városfejlesztés eszközei a fenntartható fejlődés szolgálatában Franciaországban és Magyarországon címmel a budapesti Francia Intézetben.

A konferencia folytatása a 2011-ben lezajlott, nagy nemzetközi érdeklődéssel kísért pécsi urbanisztikai szemináriumnak, amely a Városfejlesztés Zrt. kezdeményezésére a Francia Intézettel és Pécsi Tudományegyetemmel karöltve került megrendezésre.

A csütörtöki rendezvényen Hervé Ferrage a Francia Nagykövetség Kulturális tanácsosa, a Budapesti Francia Intézet igazgatójának megnyitója után neves francia és magyar urbanisztikai szakemberek előadására kerül sor, francia és magyar nyelven, szinkrontolmácsolással. Az előadók között szerepel Dr. Kis Norbert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Továbbképzési és nemzetközi rektor-helyettese, Dr. Kaiser Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar Közpolitika és Közigazgatás-fejlesztési Tanszék vezetője.

Referátumot tart Eric Bérard (SCIENCES-PO) Az operatív városfejlesztés Franciaországban, és Bajnai László PhD (NKE-KTK, Városfejlesztés Zrt.) Stratégiai tervezés és operatív városfejlesztés Magyarországon, prof. Dr. Bukovics István DSc (NKE-KTK) Fenntartható közigazgatás, fenntartható városfejlesztés, Dr. Temesi István (NKE-KTK) A magyar területi önkormányzati igazgatás jelene és fejlesztési irányai címmel.

A tanácskozás tematikája felöleli a közszféra és a magánszféra strukturált együttműködésén alapuló operatív városfejlesztés minden szegmensét. Bemutatja az összehangolt városfejlesztési franciaországi gyakorlatát, a szereplők (köz- és magán) feladatait, a megvalósító szervezetek, a vegyes tulajdonú gazdasági társaság (SEM), és az önkormányzati tulajdonú városfejlesztő társaság (SPLA) működési formáit, a különféle jogi konstrukciók (önkormányzati beruházás, koncesszió, megbízás, stb.) előnyeit és hátrányait.

A 2014-2020 uniós fejlesztési ciklus városfejlesztési kihívásairól és perspektíváiról a konferencia konklúzióiról Bajnai László PhD (NKE-KTK, Városfejlesztés Zrt) beszél a zárszavában.

A konferencia részletes programja:
Az operatív városfejlesztés eszközei a fenntartható fejlődés szolgálatában Franciaországban és Magyarországon

Forrás:
Francia-magyar városfejlesztési szeminárium Budapesten; Prae.hu; 2014. május 18.