Skip to main content
jogközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyar

Szociálisan is érzékeny lesz a közbeszerzés

Szerző: 2014. május 25.One Comment

„Az Európai Unió – a közbeszerzések új irányelveinek bevezetésével – szorgalmazza a szociálisan felelős közbeszerzések elterjedését. Ez a beszerzési tevékenység során olyan új szempontok beemelését jelenti, amelynek során figyelembe veszik a munkalehetőség, a tisztességes munka, a szociális és munkajogok, a társadalmi befogadás, az esélyegyenlőség és a hozzáférhetőség szempontjait.

Szociális szempontok alkalmazására lehetőség van a műszaki leírásban és csakúgy, mint az innováció vagy a környezetvédelem területén az irányelv erre is felhatalmazó megközelítést fogad el. Vagyis az EU a közbeszerzési eljárások révén is a tagállamok kezébe adja azon eszközöket, amelyek globális szinten is javítják a foglalkoztatási, a közegészségügyi és szociális feltételeket. Például egy beszerzési eljárásban szociális szempontként kerülhet megjelölésre a fair trade körülmények között gyártott termékek preferálása.

Az irányelv hangsúlyozza továbbá, hogy a foglalkoztatás és a munkavégzés hozzájárul a társadalomba való beilleszkedéshez, illetve az esélyegyenlőség biztosításának is kulcsfontosságú eleme. Ugyanez igaz azokra a szociális vállalkozásokra is, amelyek célul tűzték ki a fogyatékossággal élő és hátrányos helyzetű személyek társadalmi beilleszkedésének segítését. Tekintettel arra, hogy ezen vállalkozások az általános versenyfeltételek mellett nem lennének esélyesek a közbeszerzési eljárások elnyerésére, biztosítani kell, hogy legyenek olyan eljárások is, amelyekben a részvétel joga az ilyen szervezetek számára van fenntartva. Az új irányelvek jogszabályi környezetbe történő átültetésére két éves intervallum áll a jogalkotók rendelkezésére, a hatályos magyar közbeszerzési szabályok azonban már most biztosítják a lehetőséget arra, hogy az ajánlatkérők szociális szempontokat is figyelembe vegyenek közbeszerzési eljárásaikban.”

Forrás:
Szociálisan is érzékeny lesz a közbeszerzés; Kiss Judit Katalin; Világgazdaság Online; 2014. május 20.