Skip to main content
közigazgatás: magyar

A felénél tart a közigazgatás átalakítása

Szerző: 2014. május 26.No Comments

„A felénél tart a közigazgatás átalakítása, a cél az, hogy a jelenlegi mintegy 260 helyett több mint 2500 ügyet lehessen majd a kormányablakokban intézni a jövőben – mondta Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár hétfőn Kecskeméten, az új típusú kormányablak átadásán.

Az államtitkár hozzátette, ez biztosítja majd az állampolgárok számára azt, hogy ne kelljen a különböző szakigazgatási szervek ügyfélszolgálataira menni egy-egy ügy elintézésekor.

Az állam és az állampolgárok viszonyát új bizalmi alapra kell építeni – fogalmazott, hozzátéve: ahhoz, hogy ez a bizalmi alap újraépülhessen, az állam arcainak, a kormányablak ügyintézőinek a felkészültsége, a türelme, az emberszeretete szükséges.

Az államtitkár szerint „történelmi léptékű területi államigazgatási szervezetrendszer-átalakítás” történt az elmúlt négy évben.

Emlékeztetett arra, hogy a magyarországihoz hasonló, szervezeti integrációt is magában foglaló kormányhivatali rendszer nem működik az Európai Unió más államaiban.

Az integrációra azért volt szükség, mert szavai szerint 2010-ben a „kormányváltás után hatalmas káoszt” találtak, túlbürokratizált, kontroll nélkül működő közigazgatási rendszert.

Szabó Erika hangsúlyozta: a cél egyrészt az volt, hogy az állam jobban, hatékonyabban működjön, de a legfőbb cél az volt, hogy az ügyfeleket az állam a lehető legmagasabb színvonalon tudja kiszolgálni.

Zombor Attila, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta: a kormányablak 19 munkaállomásán 24-en dolgoznak. Az új helyen 243 ügykört lehet intézni, az okmányirodai ügyek mellett szociális és ingatlanügyeket is.

A kecskeméti az országban a 46-dik új típusú kormányablak, amelyet 49 millió forint uniós támogatással, 121 millió forintból alakítottak ki a város központjában.”

Forrás:
A felénél tart a közigazgatás átalakítása; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2014. május 26.